• Külföld

Ellopták a vakvezető kutyát, bocsánatkérő levéllel küldték vissza

Peking utcáin fényes nappal loptak el egy vakvezető labradort. A kutya másfél nap múlva lett meg, a tolvaj ugyanis bocsánatkérő levél kíséretében visszaadta a gazdájának. A kutyalopás hatalmas felháborodást keltett a kínai közösségi médiában.

A Beijing News beszámolója szerint a biztonsági kamera felvette, amint egy furgon Peking külvárosában, Sunji kerületben a labrador retriever közelébe megy, majd valaki az autóba emeli a kutyát.

Csiaocsiao egy vak masszőrt, a 47 éves Tien Feng-pot segítette az elmúlt hat évben, de néha kísérettel a masszázsklinika mellett is sétálhatott.

A 7 éves kutya gazdáját nagyon megrázta az, hogy elvesztette kutyáját, utána alig tudott enni és aludni. Azt mondta, hogy nehéz súly nehezedett mellkasára.

A tolvajok a közösségi médiában elterjedt könyörgés és felháborodás hatására 35 órával később visszavitték a kutyát, és elengedték. A klinika ajtajára kézzel írt üzenetet ragasztottak:

Kérjük, bocsásson meg!

Tien Feng-po azt mondta, hogy a kutya fáradt volt, de nem volt más baja. Csiaocsiao a mindössze 10 regisztrált pekingi vakvezető kutya egyike. Az országban az északkelet-kínai Talien város kutyakiképző központja szerint körülbelül 100 "hivatásos" vakvezető kutya lehet szolgálatban. Jelenleg további 80-at képeznek ki, és 20 kutyakölyköt iratnak be a tanfolyamokra.

Pekingben több mint 20 millió ember él, de sokáig tilos volt nagytestű kutyákat tartani. 2007-ben ezért országos hír volt, amikor egy Lucky nevű vakvezető kutya elsőként engedélyt kapott a rendőrségtől arra, hogy gazdájával és egy másik kísérővel használhassa a tömegközlekedést. A pekingi utcákon, közterületeken hivatalosan 2012-től lehetnek segítőkutyák – írja az MTI.

Top 0