• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Ellenzéki nőket vettek őrizetbe Kubában néhány órával Obama érkezése előtt

Több tucatnyi ellenzéki nőt vettek őrizetbe a kubai hatóságok vasárnap, mindössze néhány órával Barack Obama amerikai elnök történelmi látogatása előtt.

Az Asszonyok fehérben mozgalom aktivistáit egy havannai tiltakozáson fogták el. A szervezetben a politikai elítéltek feleségei és édesanyjai gyűlnek össze. A demonstráció résztvevői arra szólították fel a kubai kormányzatot, hogy fordítson nagyobb figyelmet az emberi jogokra.

Az Asszonyok fehérben tagjai minden vasárnap felvonulnak Havanna utcáin, és legtöbbjüket az akció befejeztével elvezeti a rendőrség.

Ez történt vasárnap is. A hatóságok nem nyilatkoztak az őrizetbe vétel okairól. Néhány órával később rendszerint elengedik őket.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az elfogottak között volt Berta Soler, a mozgalom vezetője is, akit 2005-ben az Európai Parlament Szaharov-díjjal tüntetett ki. Az asszony is meghívást kapott a Fehér Háztól arra a találkozóra, amelyen a tervek szerint Obama a kubai civil társadalom képviselőivel találkozik.

    Az AFP francia hírügynökségnek Soler mindenesetre azt mondta, egyelőre nem döntött arról, elmegy-e a beszélgetésre. Az Asszonyok fehérben vezetője emlékeztetett: Obama korábban azt mondta, csak akkor utazik Kubába, ha előrelépéseket tapasztal az emberi jogok terén, Soler szerint azonban ilyen nem történt.

    Az amerikai elnök március 22-ig marad Kubában. Célja, hogy mandátuma lejárta előtt biztosítsa a két ország között tavaly decemberben kezdődött enyhülés tartósságát. Az 1959-es kubai forradalom győzelme óta Obama lesz az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki a kommunista országba utazik – írja az MTI.

    Top 16