• Sport
Faktor

Elkezdődött az egri bundaügy tárgyalása

Kezdetét vette kedden az S. László és 23 társa ellen vesztegetés bűntette miatt zajló eljárás, vagyis az Eger egykori labdarúgóihoz köthető bundaügy tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tavaly július 16-án emelt vádat vesztegetés és más bűncselekmény miatt 24 emberrel szemben abban a büntetőügyben, amely 2013 tavaszán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon indult az Egri FC, illetve egyes U19-es csapatok által játszott bajnoki mérkőzéseket érintően. A vádlottak között van a mérkőzések jogellenes befolyásolását – a nyomozóhatóság szerint – a házi őrizete ideje alatt is tovább folytató K. Zoltán és L. Mátyás is, akiket másik két ügyben, első fokon egyformán felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek áprilisban.

A kedden ismertetett vádiratban 13 manipulációval érintett futballmérkőzésről van szó, amelyek között szerepel a 2013. április 13-án lejátszott Ferencváros–Siófok (4–2) NB I-es összecsapás, az Egri FC hét bajnoki mérkőzése a 2012–2013-as évad tavaszi szezonjából, négy U19-es bajnoki találkozó és egy 2009-ben játszott Ligakupa-mérkőzés.

A mérkőzések manipulációja – az elhangzottak szerint – a „megszokott séma” szerint zajlott: az elkövetői kör játékosokat keresett meg, és jogtalan előnyt (az esetek többségében fejenként 5000 eurót) kínált nekik azért, hogy az általuk kiválasztott meccs az internetes fogadások megnyeréséhez szükséges, elvárt eredményt hozza. A közvetítőként segédkező személyek minden alkalommal 1000-2500 euró közötti összegben részesültek fejenként, írja az MTI.

A vádiratból kiderült, hogy a nyomozóhatóság számára az eljárás során ismeretlen maradt annak az ázsiai személynek a kiléte, aki S. László elsőrendű vádlott megbízásából – a legtöbb meccs esetében 60 ezer eurós összegben – megtette a fogadásokat az ázsiai bázisú online fogadóirodáknál.

A labdarúgók a vádirat szerint a munkaszerződésük egyes pontjai mellett megsértették a büntető törvénykönyv és a sporttörvény bizonyos rendelkezéseit, valamint a Magyar Labdarúgó-szövetség több szabályzatát is.

Az úgynevezett egri bundaügy tárgyalása csütörtökön folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, a következő tárgyalást viszont csak szeptember 21-én tartják.

Top 0