• Külföld
Faktor

Elkezdődött a náci SS-őr pere: magyar szálak is vannak

Elkezdődött az egykori náci SS-őr, Reinhold Hanning pere. Szakértők szerint ez az egyike az utolsó náci pereknek. Rajta kívül még három egykori náci őr fog bíróság elé állni az elkövetkező hónapokban.

Ahogy már a Faktor is beszámolt róla,  Németországban megkezdődött, a 94 éves Reinhold Hanning, egykori náci őr pere. 

A Hanning elleni vádiratot az úgynevezett magyar akcióban (Ungarn-Aktion) keletkezett iratok elemzése alapján állították össze. Az 1944. május-júliusi műveletben csaknem 140 vasúti szerelvénnyel 437 ezer magyarországi zsidót vittek Auschwitz-Birkenauba. Hanning ott volt SS-őr.

Az ügyészség szerint ezért pontosan tudnia kellett, hogy a gyilkosságok milyen formáit alkalmazták, illetve az ügyészség szerint, a táborban betöltött szerepe révén bűnrészes volt a gyilkosságok valamennyi típusában. Részt vett a gázkamrák használatában és a tömeges kivégzésekben, amelyet a láger úgynevezett fekete falánál hajtottak végre. Továbbá bűnrészes volt az emberek „életkörülmények általi elpusztításában” is, mindenekelőtt a módszeres halálra éheztetésben.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fotó: Pixabay

  Fotó: Pixabay

  Hanning az első tárgyalási napon hallgatott. Korábban elismerte már, hogy őrként szolgált Auschwitz-Birkenauban, de tagadta a vádakat. A bíróság 12 tárgyalási napot tűzött ki.

  A perhez csatlakozott körülbelül negyven úgynevezett mellékvádló, többnyire Holokauszt-túlélők és áldozatok rokonai, köztük magyarok is. A jelenleg Montreálban élő Orosz Angéla, Holokauszt-túlélő is tanúskodni fog.

  Orosz Angéla, aki magyar foglyok gyerekeként született Auschwitzban, azt mondta: fontosnak tartja, hogy a nácik által Európára mért terror emlékét megőrizzük.

  Úgy tűnik, a világ feledékeny, Amikor azt hallom, hogy a szélsőségesek, antiszemiták erősödnek Európában, dühöt érzek. De egyben újra meggyőződöm arról, hogy szükség van ezekre a perekre

  - mondta.

  A tárgyalás kisebb botránnyal kezdődött, mert megjelent a helyszínen egy holokauszt-tagadásért elítélt, neonáci körökben ismert nő, a 87 éves Ursula Haverbeck. A rendőrök nyilatkozata szerint a nőt a bejárat előtt meg kellett védeni, így az ellene irányuló tiltakozás miatt végül elhagyta a helyszínt - írja a Spiegel.

  Ursula Haverbeck rendőrök kíséretében (Fotó: Europress - Friso Gentsch/dpa/AFP)

  Ursula Haverbeck rendőrök kíséretében (Fotó: Europress - Friso Gentsch/dpa/AFP)

  A szélsőjobboldali körökben népszerű Haverbecket nemrég 10 hónap letöltendő  börtönre ítélték uszítás és Holokauszt-tagadás miatt, ugyanis 2015 áprilisában, az SS-tiszt Oskar Gröning elleni perénél azt hangoztatta, hogy az auschwitzi koncentrációs tábor nem megsemmisítő, hanem munkatábor volt és tagadta, hogy a nácik több millió zsidót öltek meg..

  Haverbeck a „Collegium Humanum” elnöke volt, és egy olyan egyesületnek az elnökhelyettese, amely kétségbe vonja a Holokauszt megtöréntét. Mindkét szélsőjobboldali szervezetet 2008-ban betiltották. A nő csinált egy saját weboldalt is, ahol a fanatikus nézeteit „Valóság és igazság”  címen terjeszti. Haverbeck, mint a szélsőjobboldal ikonja, néhány rendezvényen is szónokolt. Többek között azt hangoztatta, hogy "a Holokauszt a történelem legnagyobb és legtartósabb hazugsága" - írja a Spiegel, és azt is, hogy amiket a Holokauszt túlélők elmondanak az auschwitzi létesítményről és barakkokról, azok Haverbeck szerint hazugságok.

  Rengeteg történész viszont, köztük Norbert Frei, aki már évtizedek óta foglalkozik a Holokauszttal, azt mondja, hogy Haverbecknek természetesen nincs igaza: bőven van olyan bizonyíték, ami arra utal, hogy az auschwitzi munkatábor megsemmisítő táborrá vált, ahol rengeteg embert gyilkoltak meg.

  Haverbeck megjelenése azt bizonyítja szerinte, hogy vannak még szélsőségesek, akik tagadják a Holokausztot, többek között ezért is van szükség a Holokausztperekre. Ráadásul már egyre kevesebb Holokauszt-túlélővel találkozhatunk, akik tudnak beszélni a személyesen átélt borzalmakról.

  Top 16