• Kultúra
Faktor

Elkezdődött a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

A fesztiválra két magyar alkotást hívtak meg, Bucsi Réka LOVE című animációs filmje a rövidfilmes versenyprogramban debütál, Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjének világpremierjét pedig a Forum nevű szekcióban tartják, amelyben formabontó, kísérleti alkotásokat mutatnak be.

Az Oscar-díjas Coen-testvérek Ave, Cézár című alkotásának nemzetközi premierjével elkezdődött csütörtök este a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja.

A német főváros központjában, a Potsdamer Platz mellett álló Berlinale-palotában megtartott gálán az ötvenes évek Hollywoodjáról készült szatíra több világhírű szereplője is részt vett, köztük Tilda Swinton, Josh Brolin és George Clooney, aki feleségével, Amal Clooney-val érkezett a megnyitóra.

Zsűrielnökként két szavazatom van, úgyhogy legyetek rendesek velem

- mondta Meryl Streep háromszoros Oscar-díjas színésznő, aki most először vállalt zsűrizést.

A tíznapos fesztiválon 436 filmet mutatnak be. A relatív többség - mintegy 150 alkotás - német, vagy német közreműködéssel készült. Ugyanakkor a nagyjátékfilmes mezőnybe csak egy hazai filmet válogattak be, Zohra Nerrached fiatal német rendező diplomamunkáját, a 24 hét című drámát, amely arról szól, hogy miként birkózik meg egy házaspár azzal a hírrel, hogy születendő gyermekük Down-kóros. 

Top 16