• Külföld

Elkészültek a tervek Guantánamo bezárásáról, más országokba viszik a veszélyes foglyokat

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon kedden bemutatja a tervet a guantánamói fogolytábor bezárásáról. A foglyokat valószínűleg más országokba viszik majd.

Barack Obama elnök kormányának már november közepén be kellett volna nyújtania a részletes jelentést, ám a határidőt meghosszabbították, hogy kidolgozhassák és beilleszthessék a katonai börtön bezárásának pénzügyi részleteit. Az új határidő kedden jár le.

Hétfőn Jeff Davis kapitány, a Pentagon egyik szóvivője újságírókkal közölte: az újabb határidőt betartják.

A szenátus védelmi kérdésekkel foglalkozó bizottsága még tavaly júniusban kérte Obamától, hogy készítse el a fogolytábor bezárásának régóta ígért tervezetét. Ezt az elnök már az első megválasztása előtti kampányában - 2008-ban - megígérte. Kuba délkeleti részén lévő, de amerikai fennhatóság alá tartozó Guantánamóra az afganisztáni terroristaellenes műveletekkel összefüggésben 2001-től kerültek az al-Kaida, a tálib szélsőségesek és más szervezetek támogatói, akiket az Egyesült Államok terroristának tekint. A táborban jelenleg 56 fogoly van, és őket nagy valószínűséggel soha nem bocsátják szabadon.

A védelmi minisztérium szóvivője azt mondta az előterjesztés alapján a foglyokat más országokba fogják vinni, oda, ahol garantálják, hogy nagyon korlátozott fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok biztonságára.

Top 0