• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Gyorshír: megvan a brit-uniós egyezség

Sikerült megállapodásra jutni Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács csúcstalálkozóján - jelentette be Twitter-üzenetben először a litván miniszterelnök, majd Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és David Cameron brit miniszterelnök is.

Donald Tusk az ebéden fotó: Europress-AFP/Olivier Hoslet

Donald Tusk az ebéden fotó: Europress-AFP/Olivier Hoslet

Megvan az egyezség Nagy-Britannia uniós reformigényeiről, a tagországok állam- és kormányfői egyhangúlag támogatják a megállapodástervezetet - közölte Twitter-üzenetben Donald Tusk.

Az Európai Tanács csúcstalálkozójának pénteki zárónapján létrejött megállapodás különleges státust biztosít Nagy-Britannia számára az Európai Unióban - írta David Cameron brit kormányfő szintén a Twitteren.

EZT IS AJÁNLJUK:
  David Cameron (zakó nélkül) az ebéden (fotó: Europress-AFP-Pool/Olivier Hoslet)

  David Cameron (zakó nélkül) az ebéden (fotó: Europress-AFP-Pool/Olivier Hoslet)

  A Twitteren üzent Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is, aki szerint kifizetődő volt a hónapokon át tartó kemény munka, ugyanis az egyezmény Nagy-Britannia és a huszonhét másik tagállam számára egyaránt tisztességes.

  A csütörtökön kezdődött brüsszeli tanácskozás középpontjában a londoni kormány reformigényei álltak, amelyekről nehéz és hosszú tárgyalások után született meg az egyezség az ülés résztvevői között. Az uniós vezetőknek számos ponton komoly engedményeket kellett tenniük.

  David Cameron brit kormányfő legtöbb vitát kiváltó követelését illetően az első információk szerint olyan megoldás született, amelynek értelmében Nagy-Britanniában akár hét éven át is korlátozhatnák az unióból érkező munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat.

  Top 16