• Autó
Autószektor

Elkészült a Mercedes kecskeméti oktatási központja

Az ország talán legmodernebb oktatási intézete nyílt meg péntek délután Kecskeméten, a 8 ezer négyzetméteres képzési központ a Mercedes autógyár mellett épült fel. A több mint 3 milliárd forintos beruházást a magyar állam 622 millió forinttal támogatta. A legmodernebb technológiák felhasználásával készítik fel itt a jövő járműipari szakembereit.

"Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezdd, hogy a munkásokkal fát gyűjtetsz, és szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és rámutatsz a tervrajzra. Ehelyett először keltsd fel bennük az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt"- idézte a Kis herceg szerzőjét, de Saint-Exupéryt péntek délután Kecskeméten Christian Wolff, a Mercedes gyárigazgatója. Elkészült ugyanis Magyarország egyik legkorszerűbb oktatási intézménye, a Mercedes-Benz Academy Kecskemét, ahol a szakközépiskolás diákoktól a főiskolásokon és egyetemistákon át a gyári dolgozókig mindenki képezhető az üzem tőszomszédságában. A nyolcezer négyzetméteres központot egy év alatt építették fel, és az oktatás 250 - köztük 62 főiskolai - tanulóval a falai között már idén megkezdődik.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az igazgató hangsúlyozta, szimbolikus az elhelyezkedés az óvoda és a második ütemben épülő gyár között. Ahogy fogalmazott, olyan karrierív kezdődhet itt, ami akár a nyugdíjas korig is eltarthat. Nem tartja ezt utópiának, bár a mai modern világ másként gondolja. Úgy véli, a folyamatos fejlődés mellett ez az élethosszig munkahely ma sem zárható ki. - Végre közvetlen közelünkben tudjuk a tanulóinkat, bekapcsolódhatnak a termelésbe és a felkészültebb utánpótlás az aktív életben is otthonosan mozog majd - mondta Christian Wolff, hozzátéve, alig várja, hogy teljes munkaidős kollégaként üdvözölje a gyárban az itt tanuló fiatalokat.

Lena Doll, a Mercedes kecskeméti HR-igazgatója történelmi mérföldkőről beszélt és arról, hogy az autózásba megérkezett a digitalizáció, az alternatív meghajtás és az önvezetés. Ezzel együtt változik a munkaerőpiac, nem csak az autótechnika. - Ezek új kihívások, de a középpontban mindig az embernek kell maradnia - fogalmazott, hozzátéve, reméli, a képzési központ alkalmas helyszín lesz az életfogytig tanulásnak is.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az átadáson szót kapott Dolgos Bálint, a Neumann János egyetem hallgatója is, aki másodéves és gépészmérnöknek készül. Ő a duális képzés egyik jó példája, aki szerszámkészítő szakmunkásként kezdte, estin érettségizett, majd egyetemre ment. 2010-ben költöztek a nyugati határszélről Kecskemétre, szülei jelenleg is a Mercedes gyárában dolgoznak.

Az idei év első nyolc hónapjában 6,3 százalékkal nőtt a járműgyártás termelése, ehhez a teljesítményhez elengedhetetlen a korszerű tudással rendelkező szakemberek munkája

- ezt már, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondta, hozzátéve, hogy az iparág termelése év végére meg  fogja haladni a 8 ezer milliárd forintot. Hangsúlyozta, fontos volt évekkel ezelőtt az oktatás átalakítása, a duális képzés bevezetése, jó, hogy egykor megfogadták a Mercedes tanácsait.

Mára 2000 duális hallgató tanul a felsőoktatásban, az ilyen típusú képzésbe már 100 ezer középiskolás és szakmunkás tanuló kapcsolódott be - a vállalati partnerként résztvevő cégek száma pedig már meghaladja a hétszázat. Palkovics László hangsúlyozta, a jövőbeni cél, hogy minden magyar fiatal úgy kerüljön ki az iskolarendszerből, hogy az alapkompetenciákon túl rendelkezzen olyan készségekkel, kompetenciákkal, amelyek segítségével megállja a helyét a 4. ipari forradalom átalakuló munkaköreiben is. Ehhez olyan partnerekre van szükség, mint a Mercedes-Benz, ahol ezt a képzést a kezdetektől komolyan veszik. – A sikeres európai gazdaságokban a 18 évesek többsége rendelkezik valamilyen szakmával, nálunk ez nem így van - mondta a miniszter, hozzátéve, fontosnak tartja a szakgimnáziumi képzést és ennek Kecskemét lesz az egyik első képviselője.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az épület nagy részét, 6 ezer négyzetmétert egy modern felszerelésekkel berendezett oktatócsarnok foglalja el, emellett irodák, kisebb termek és egy 120 ember befogadására alkalmas multifunkcionális tér is várja a hallgatókat és diákokat. Az oktatótermek belső képzéseknek, adminisztratív és gyártósori tréningeknek is helyet adnak majd, valamint a munkaerő toborzási és kiválasztási napokat, az új belépők gyártósori betanítását is itt tartják majd.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az oktatási központ szakképzésben részt vevő tanulói a középiskolai szintű duális képzésben gépjármű-mechatronikus, szerszámkészítő, gépgyártás-technológiai technikus, járműkarosszéria előkészítő és felületbevonó, illetve mechatronikus karbantartó képesítést szerezhetnek. Az utóbbi kiegészül egy 12 hónapos ráépülő, automatikai berendezés-karbantartó képzéssel is. Főiskolai szinten leendő logisztikai mérnökök, műszaki menedzserek, mérnökinformatikusok, gépész- és járműmérnökök tanulhatnak itt, de pénzügyi és számviteli oktatásnak is helyet ad az intézmény.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár jelenleg mintegy 4 ezer munkatársat foglalkoztat. 2017-ben több mint 190 ezer kompakt autó készült itt, első modellként 2012-ben a márka B-osztálya gördült le a szalagról. Ezt követte 2013-ban a négyajtós kompakt CLA kupé, majd 2015-ben a CLA Shooting Brake. Ez utóbbi két modellt az egész világon kizárólag Kecskeméten gyártják. 2018 májusa óta az új A-osztály egészíti ki a magyar gyártóhelyszín autópalettáját. Az új képzési központ több mint 3 milliárd forintos beruházást a magyar állam 622 millió forinttal támogatta.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0