• Külföld
Faktor

Elkaptak egy dzsihádistát a frankfurti repülőtéren

A rendőrök a frankfurti repülőtéren kapták el, és tartoztatták le a dzsihádista fiatalt. Mint kiderült, a 22 éves Tarik S. már régebben csatlakozott az iszlám Állam terrorszervezethez Szíriában. Ugyanis a szövetségi ügyészség úgy tudja, hogy 2013 telén Szíriába költözött. Ott pedig, néhány héttel később csatlakozott az Iszlám Államhoz.

A vizsgálat során kiderült, hogy Tarik az Iszlám Állam oldalán vett részt a harcokban, illetve feltűnt a propaganda videókban is. Most őrizetben van.

Az egyik Iszlám Állam videóban Tarik egy kunyhóban guggol és a háborúról beszél: „éppen egy rakétát lőttek ki ránk. Nem tudjuk, hol fog becsapódni. Ha a plafon felettünk betörik, itt egy gödör lesz"- mondta. Egy másik videóban pedig, egy katonai kórház látogatása közben németországi hittestvéreit szólítja fel, hogy jöjjenek el végre a becsület és tisztesség földjére. Eközben pedig számos jel utal arra, hogy maga Tarik is önként hagyta el az állítólagos "becsület és tisztesség földjét", és visszatért Németországba - írja a Spiegel.

Perspektíva nélkülTarik útja a dzsihádhoz már 2014 nyarán elkezdett kirajzolódni. Ahogy sok más szélsőségesnek, Tariknak sem sikerült megtalálnia a helyét a világban.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A középiskola elvégzése után nem kapott munkát. Támogatott szakképzéseket ajánlottak neki, ezeken azonban csak ritkán vett részt. Néhány hét után mindig abbahagyta őket. Sőt, volt egy munkája is egy mecsetben, de az sem tartott hosszú ideig.

    Tarik ahelyett, hogy a továbbképzésére koncentrált volna, egyre többet foglalkozott a vallással. 2013 tavaszán Egyiptomba utazott vallási tanulmányokat folytatni. Amikor megérkezett, éppen zavargások voltak Kairóban, amiben ő is megsebesült. Hazatérése után, 2013 nyarán teljesen megváltozott. Azt mondták róla, hogy makacs, fanatikus keményvonalas lett. Szalafista prédikátorok szónoklataira jár, és innentől kezdve világnézetét már teljesen nyíltan vállalta.

    Tarik anyja azt hitte, hogy fia egyszerűen csak idealizmusból utazik Szíriába. Azt mondta, hogy fia ”mindig a mecsetekről beszélt. Azt mondta, túl gyengék vagyunk, semmit sem tudunk tenni az imádkozáson kívül.”

    Top 16