• Krimi
Faktor

Elkapták Bróker Józsit

A németországi Meersburgban május 31-én elfogták a Bróker Józsiként elhíresült szolnoki férfit, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki bíróság, mert a gyanú szerint országszerte legalább nyolcvan embert vert át és csalt ki tőlük több száz millió forintot.

Bróker Józsi vagyis F. J. Sz. jelenleg kiadatási őrizetben van, azt ugyanakkor nem tudni pontosan, hogy mikor kerülhet Magyarországra. Ez függ attól is, hogy ő hozzájárul-e a kiadatásához. Ha nem járul hozzá, akkor hónapokig is eltarthat, mire hazaszállítják.

A büntetőeljárás eredetileg a Szolnoki Rendőrkapitánysághoz tartozott, de végül összeférhetetlenség miatt az eljárás végül Szegedre került. Az ügyben jelenleg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Bróker Józsi ellen még március végén adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a Szolnoki Járásbíróság. F. J. Sz. az elmúlt néhány évben feltételezhetően százmilliókkal vert át és károsított meg országszerte legalább 80 embert. Érthetetlen, hogy a csalóval szemben egészen márciusig csupán belföldi elfogatóparancs volt érvényben, pedig tudni lehetett, hogy a férfi tavaly nyár végén Németországba ment.

Azt, hogy a férfi külföldre menekülhetett, F. J. Sz. anyósának híváslistája is megerősíthette, melyet a nyomozás során kértek le a rendőrök. Kiderült, hogy az asszony, a bróker és családja eltűnése után több németországi hívást is lebonyolított, így ezek után végképp meglepő, miért vártak hosszú hónapokat a rendőrök a nemzetközi elfogatóparancs kiadásával.

Az eddigi gyanú szerint Bróker Józsi az ügyfeleit klasszikus módszerrel, minden esetben úgy verte át, hogy előadta nekik, befektetésekkel foglalkozik, és jól járnának, ha rábíznák a spórolt pénzünket, mert magas kamatokat fog fizetni. A megtévesztett, kiszolgáltatott emberekkel kölcsönszerződést íratott, de a férfi a megszabott határidőkre nem fizetett, a pénzt zsebre vágta, és felszívódott. 

Az egyik család például a brókernek átadott összegekből lányuk külföldi taníttatását szerette volna finanszírozni, így 23 millió forintot adtak a csalónak. Telefonon tartották a kapcsolatot, de érdekes módon, amikor kérték a pénzüket, sosem adta oda, mondván, hogy később jobban járnának. Végül 2013 végére odáig fajult a dolog, hogy hiába hívták, nem vette fel a telefont. Lelépett a vagyonukkal. A szoljon.hu szerint van olyan károsult is, aki 50 millió forintot adott át Bróker Józsinak, míg egy idős asszonyt, annak halálos ágyán négymillió forinttal vert át.

Top 0