• Krimi

Egy bőröndbe gyömöszölték az áldozatot, így rabolták el

Fegyveres emberrablás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a két férfi és egy nő ellen, akik 2014 nyarán elraboltak, majd két hónapig fogva tartottak egy Bécsben élő magyar férfit és váltságdíjat követeltek érte - közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.

Egy román férfi 2014 májusában elhatározta, hogy a Bécsben élő férfit - akiről úgy tudta, hogy nagyobb vagyona van - foglyul ejti, hogy pénzt szerezzen tőle. A tervébe az élettársát is bevonta. A nővel együtt alaposan megtervezték az emberrablás részleteit, a végrehajtásban pedig egy férfi ismerősük is segített.

A két férfi ezután Bécsbe utazott, ahol heteken keresztül megfigyelték az áldozatot, feltérképezték a szokásait, a mozgását, a közlekedési útvonalát. Közben a női társuknak hamis személyazonosságot hoztak létre: parókával és színes kontaktlencsével felismerhetetlenné tették, majd az így készült képpel hamis iratokat csináltattak neki.

A hamis iratokkal a nő alapított egy céget kifejezetten azért, hogy annak bankszámláira majd a bécsi férfitól megszerzett pénzt átutalják. Közben a román férfi vett egy Pest megyei tanyát, ahol a férfi fogva tartását tervezte.

A két férfi 2014. augusztus 3-án egy furgonnal Bécsbe utazott. A bécsi férfira a lakásánál vártak, majd a liftnél megtámadták és nyugtatóval elkábították. Felvitték a lakásába, megkötözték, majd egy nagyméretű táskába tették és abban vitték le az utcán parkoló furgonhoz, amellyel a Pest megyei tanyára mentek.

Két hónapon keresztül tartották fogva a férfit, a harmadik férfi őrizte őt. Ez a férfi - a másik két vádlott utasításai alapján - rendszeresen megverte, többször lőfegyvernek látszó gáz-riasztópisztollyal és késsel fenyegette, illetve kábító-nyugtató hatású injekciókat adott be neki azért, hogy az akaratát megtörje és a pénzét kikényszerítse.

A bántalmazás és a pszichés nyomás miatt a férfi nyilatkozatokat tett a bankjainak, amelyekben hozzáférést adott az elrablóinak a pénzéhez. A pénz átutalását és a készpénzfelvételt ezután a nő intézte a fiktív személyazonosságát és a cégét használva.

Az ügyészség szerint a bécsi férfinak több mint 18 millió forint kárt okoztak. A férfit a két elrablója végül 2014. október 8-án visszavitte Ausztriába, ahol az autópálya egyik kihajtósávja mellett kirakták és magára hagyták – írja az MTI.

Top 0