• Külföld
MZ/X

Elítéltek is szavazhatnak a szlovákiai elnökválasztáson

Javában tart az államfőválasztás döntő fordulója a szomszédban, összegyűjtöttük mit érdemes tudni róla.

Szlovákiában országszerte mintegy 5940 választóhelyiség nyílt meg szombaton reggel, és ezzel megkezdődött az ország történetében ötödik, közvetlen államfőválasztás második, döntő fordulója.

Fotó: TASR

Fotó: TASR

  • A szombaton reggel hét órakor kezdődött és várhatóan este tízig tartó szavazáson a szlovákiai választók voksaikat arra a két jelöltre adhatják le, akik a két héttel ezelőtti 48,74 százalékos választói részvétel mellett tartott első fordulóból továbbjutottak.
  • Az ellenzéki liberálisok jelöltjére, Zuzana Caputovára, aki az első körben a szavazatok 40,57 százalékát szerezte meg, vagy Maros Sefcovicra, aki a legerősebb kormánypárt, az Irány (Smer-SD) jelöltjeként a szavazatok 18,66 százalékát kapta az első körben.
  • A szavazáson megközelítőleg 4,45 millió szlovákiai választópolgár vehet részt - a különösen súlyos bűncselekmények elkövetőinek kivételével az elítéltek is- 5940 választókörzetben. A szlovákiai álladó lakhellyel rendelkező szlovák állampolgárok személyazonossági igazolványuk bemutatása alapján, a külföldön élők pedig útlevelük, illetve a külföldi lakhelyüket igazoló okmány bemutatásával. A parlamenti választásoktól eltérően, amelynek során levélben is lehet szavazni, az államfőválasztáson csak az ország területén lévő választóhelyiségekben lehet voksolni.
  • A szlovák államfőt a hatályos jogszabályok szerint 5 évre választják, jogkörei meglehetősen korlátozottak. A jelenlegi államfő, Andrej Kiska mandátuma június 15-én jár le. Kiskának a 2014-es államfőválasztás második körében, az első kör győztesével, Robert Ficoval szemben sikerült nyernie.
  • A csütörtökön reggel életbe lépett kampánycsend értelmében a voksolás idején részvételi részeredményeket és új támogatottsági felméréseket sem lehet nyilvánosságra hozni. Az információs moratórium az urnazárásig tart. Az első részeredményeket a szavazóhelyiségek bezárását követően hozzák nyilvánosságra, a nem hivatalos végeredmény hajnalban, a hivatalos végeredmény vasárnap délben várható.
  • A választás két fordulója több mint 12,7 millió euróba kerül.
  • A választók úgy tudnak szavazni, hogy a szavazólapon bekarikázzák a kiválasztott jelölt sorszámát.
  • Az a választó, aki komoly, főleg egészségügyi okokból nem tud eljutni a szavazóhelyiségbe választani, mozgóurnát kérhet a községtől, vagy a választások napján a szavazókörzet választási bizottságától.
Kommentek:

Top 0