• Krimi

Elítélték a volt miniszterelnököt vesztegetés miatt

Dél-Korea volt miniszterelnökét, Li Van Kut 30 millió vonnal (több mint 7 millió forinttal) vesztegették meg. A volt kormányfő ártatlannak tartja magát, ezért fellebbezni fog az ítélet ellen.

A Szöuli Központi Kerületi Bíróság két év felfüggesztett börtönre ítélte Li Van Kut, emellett 30 millió vont is elkoboznak tőle. Li Van Ku tavaly áprilisban távozott a miniszterelnöki posztról.

Forrás: Europress - Getty Images/Chung Sung-Jun

Forrás: Europress - Getty Images/Chung Sung-Jun

Az ítélet szerint a volt kormányfő 30 millió vont kapott Szung Van Dzsongtól, a Keangnam Enterprises építési vállalat vezetőjétől. Szung Van Dzsong tavaly áprilisban öngyilkos lett. Zsebében akkor találtak egy listát, amelyen politikusok nevei és pénzösszegek szerepeltek. A cég vezetője hátrahagyott egy interjút is, amelyben elismeri, hogy nyolc embert megvesztegetett. Említette Li Van Kut, de Hong Csun Pjot is, aki Dél-Kjongszang tartomány kormányzója, valamint Pak Gun Hje államfő korábbi és jelenlegi kabinetfőnöke. Li és Hong ellen indítottak eljárást, mert a többiek ellen nem volt elég bizonyíték, egyesek esetében pedig elévült a bűncselekmény.

A volt kormányfő fellebbezni fog a döntés ellen. Azt mondta: "A bíróság az ügyészség minden állítását elfogadta, de ártatlan vagyok."

Szung ellen sikkasztás miatt folytattak eljárást, de tavaly áprilisban pár órával bírósági meghallgatása előtt felakasztotta magát – írja az MTI.

Top 0