• Külföld

Elismerték: újra harcolnak Irakban az amerikaiak

Amióta tavaly nyáron újra katonákat küldtek Irakba az amerikaiak, az elnök, Barack Obama folyamatosan cáfolta, hogy harcolni mentek az országba, kiképzésről és más segítségről beszéltek. Most viszont a Pentagon egyik szóvivője kijelentette, hogy Irakban háború van és ők is harcolnak.

Csak kiképzés, semmi másAz amerikai elnök, Barack Obama kétszer is kijelentette tavaly nyáron a Washington Post gyűjtése alapján, hogy az Egyesült Államok nem harcolni küld katonákat Irakba. A múlt héten viszont, ahogy erről a Faktor is írt, egy túszszabadítási akció közben meghalt egy amerikai katona az országban, ő lett az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc első amerikai szárazföldi háborús halottja.

Az amerikai hadsereg 3300 katonája állomásozik jelenleg Irakban, a hivatalos magyarázat szerint újjáépítik az országot, a helyi hadsereget segítik, képzéseket tartanak, szállításban segítenek nekik. Vagyis mindenben, kivéve a közvetlen harcokat.

Az iraki hadsereg tankja Falludzsában. Fotó: Europress - Haidar Mohammed Ali / AFP

Az iraki hadsereg tankja Falludzsában. Fotó: Europress - Haidar Mohammed Ali / AFP

Mindenáron el akarták kerülni, hogy olyannak tűnjön a mostani kiküldetés, mint a 2003 és 2011 közötti iraki háború, amikor az amerikai csapatok és szövetségeseik gyakorlatilag házról házra jártak és harcoltak, közben pedig több mint 4 ezer amerikai katona meghalt - arról, hogy ennek milyen szerepe volt az Iszlám Állam megerősödésében, itt írtunk korábban. Egyedül a légi küldetésekről (pontosabban bombázásokról) ismerték el a hadsereg vezetői, hogy azok valóban hadműveletek.

"Háború van, ha nem vették volna észre"Joshua L. Wheeler múlt heti halála után néhány órával Peter Cook, az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy nem harcolni mentek az amerikai katonák Irakba. Hétfőn a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest nem volt hajlandó kimondani, hogy az amerikaiak harcolnak az országban. Annyit mondott, hogy a kiképzéssel, tanácsadással és támogatói feladattal foglakozó katonák küldetése merőben más, mint a hosszan elhúzódó szárazföldi háború Irakban korábban.

Joshua L. Wheeler, a múlt héten meghalt amerikai katona. Fotó: Europress / AFP Photo / US Army / Handout

Joshua L. Wheeler, a múlt héten meghalt amerikai katona. Fotó: Europress / AFP Photo / US Army / Handout

Most viszont Steve Warren ezredes, a hadsereg bagdadi szóvivője kijelentette: az amerikai katonák harcokban is részt vesznek. A Pentagonban ülő riportereknek videókapcsolaton keresztül azt mondta, ezért van náluk fegyver, a közvetlen veszély miatt bérpótlékot is kapnak. „Ha nem vették volna észre, Irakban háború van, mi pedig itt vagyunk és az egész körülvesz minket” – mondta az ezredes.

Ezután már Ashton Carter védelmi miniszter is elismerte a CNN szerint, hogy részt szoktak venni csatákban az amerikaiak, de azt is hozzátette, hogy az elsődleges feladatuk nem ez, hanem a már sokat emlegetett kiképzés. Azt is kimondta, hogy harc közben esett el a katonájuk, később viszont már arról beszélt, a halála nem azt jelzi, hogy az amerikai hadsereg harci szerepkörben van Irakban, bár máskor is előfordulhat, hogy szárazföldi rajtaütéseken vesznek részt az amerikai különleges erők tagjai.

Top 0