• Külföld
Faktor

Nincs elég táplálékuk, ezért indultak el a zónából a csernobili farkasok

Ez az első alkalom, amikor sikerült bizonyítani, hogy a farkasok elhagyják a zónát.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Nincs egyértelmű bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy mennyire egészséges az ökoszisztéma Csernobil környékén. Egyes kutatók szerint a sugárzás súlyosan károsítja az állatokat, mások viszont úgy gondolják, hogy az emberek hiánya jót tesz a helyi élővilágnak.

Az European Journal of Wildlife Research folyóirat tanulmánya szerint a farkasok jól érzik magukat Csernobil környékén – írja az IFLScience.

Az 1986-os atomkatasztrófa után az erőmű 30 kilométeres körzetét lezárták, ez az úgynevezett zóna. Michael Byrne, a Columbiai Missouri Egyetem munkatársa csapatával 14 helyi szürke farkasra tett nyomkövetőt. A zóna fehérorosz részéről származó példányok közül 13 már kifejlett volt, egy viszont fiatalabb, 1-2 éves lehetett.

Az adatok alapján a felnőtt egyedek mind az erőmű környékén maradtak, a fiatal farkas ugyanakkor jelentős távolságot tett meg a vizsgálat 21 napja során. Mivel aztán az állat nyomkövetője meghibásodott, így nem derült ki, hogy végül visszatért-e az erőmű környékéhez.

Byrne szerint ez az első alkalom, amikor sikerült bizonyítani, hogy a farkasok elhagyják a zónát. Az állatok azért távolodhatnak el a területről, mert túl nagy a populáció, és így nem jut elég táplálék minden ragadozó számára.

Fontos azonban kiemelni, hogy a helyi állatok a sugárzás miatt genetikai elváltozásokon estek át, a mutáns gének valószínűleg nem egészségesek.

Top 0