• Külföld
CsR

Elindultak a magyar határ felé a migránsok - emiatt torpantak meg

A magyar határ felé kedden elindult migránsok nagy része, miután estére a Belgrádtól mintegy 30 kilométerre fekvő vajdasági Ópazovára értek, úgy döntöttek, hogy visszatérnek a szerb fővárosba.

Az N1 tévécsatorna szerint a Belgrádból a magyar határ felé elinduló mintegy

300 migráns nagy része úgy döntött, hogy visszatér a fővárosba, mert elfáradtak, és az eső is elkezdett esni.  

Mintegy 50 migráns azonban folytatta az útját Újvidék felé. A 300 fiatal férfi délelőtt indult el a belgrádi autóbusz-pályaudvarról. A helyszíni beszámolók szerint önként keltek útra, azt mondták, nem várakoznak tovább a hidegben, folytatni akarják útjukat.

A férfiak a magyar határ megnyitását követelő, kézzel írt papírlapokat lengettek.

A Blic szerb napilap szerint a határ felé gyalog elinduló migránsok legfeljebb harminc éves férfiak, s a csoport tagjai szinte kivétel nélkül Afganisztánból, Pakisztánból vagy Irakból érkeztek. A lapnak úgy nyilatkoztak, hogy

a szerb-magyar határhoz terveznek vonulni, és egészen addig ott akarnak tartózkodni, amíg a magyar határ megnyílik előttük.

A B92 belgrádi televíziónak a migránsokat segítő információs központ egyik képviselője, Gordan Paunovic úgy nyilatkozott: véleménye szerint

nem saját maguktól indultak el a migránsok, valószínűbb, hogy "valamilyen aktivisták" biztatták őket. A B92 szerint feltételezhetően a No Borders nevű csoport állhat az illegális bevándorlók tüntetésének és útra kelésének hátterében, a csoport ugyanis korábban is tiltakozásra buzdította már a migránsokat.

Szerbiában jelenleg 6-7 ezer migráns tartózkodik - jelentette be Nenad Ivanisevic szociálisügyi államtitkár kedden. A bevándorlók Nyugat-Európába szeretnének jutni, többször is elmondták, nem akarnak Szerbiában maradni, ám a magyar határon nem tudnak átjutni. A magyar hatóságok naponta 30 bevándorló menedékkérelmét veszik át.

Kommentek:

Top 0