• Kultúra
Verasztó Annamária
Verasztó Annamária

Elindult az OpeRádió

Olyan tematikus rádióadót indított az Opera, amely kizárólag opera- és balettzenét sugároz. Az online rádió az Opera honlapjáról, a http://opera.hu/radio/ címen érhető el. Aki szeretné, alkalmazások segítségével a mobiltelefonján is hallgathatja az OpeRádió zenéjét.

Az OpeRádió lemezfelvételeket, saját hangfelvételeket sugároz, de a tervek szerint rövidesen már élő közvetítésekkel is várja a hallgatókat az Operaházból vagy az Erkel Színházból.

Ókovács Szilveszter

Ókovács Szilveszter

Fotó: Mészáros Annarózsa

“Zenei intézmény vagyunk, ráadásul Magyarországon messze a legnagyobbak az egész kulturális szférában. Ennek megfelelően szerettük volna, ha a mi mindentudó adatforrásunknak, a honlapunknak zenét tudunk adni. Különösen azok után, hogy milyen nagy hangsúlyt helyezünk a különböző magyar operák rögzítésére, a művészek hangjának megörökítésére". - mondta a rádió indításáról a Faktornak Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója.

EZT IS AJÁNLJUK:

    „Adta magát a megoldás, hogy internetes rádió formájában egyrészt hangot kölcsönözhetünk a honlapunknak, másrészt ezáltal egy olyan médiumot is nyerünk, amelyen keresztül különböző információkat tudunk adni a rajongóknak. Már a közeljövőben elérhetjük azt a szintet is, hogy akár egy-egy teljes operafelvonást tudjunk egyenesben, néhány mikrofon segítségével sugározni, vagy akár tematikus műsorokba rendezhessük az Operaház temérdek, most még eléggé széttagoltan megtalálható hanganyagkészletét. Arra is ösztönöz minket a most indult OpeRádió, hogy ezen anyagokat, amelyek sokszor még mágnesszalagon vannak, digitalizáljuk, és közkinccsé tegyük azt, ami a köz pénzéből készült, valamennyiünk által becsült művészek előadásában, és csak valamilyen megmagyarázhatatlan szokás vagy jogi helyzet alapján van elzárva mindenkitől”.

    Kérdésünkre, hogy a jövőben bővülhet-e további műsorokkal a rádió kínálata, így válaszolt a főigazgató:

    “Biztosan lesz ilyen, de most az elsődleges dolgunk, hogy szélesítsük azt a - már most több napra elegendő - lemezkészletet, amelyet Zsoldos Dávid főszerkesztő megszerzett. Ehhez én magam is szállítok majd hazulról több táskányi opera-CD-t. Persze, fontos, hogy a későbbiekben legyenek beszélgetések, háttérműsorok, hogy adjuk majd a rádióban a Faggatót, ami a produkciókról szól, vagy a Hangolót, ami felkészít a művekre. Az internetes programok segítségével nagyon könnyű megnézni, hogy milyen a hallgatottság, és ha annyian követik majd a rádiónkat, hogy már érdemes energiát és pénzt fektetnünk rádióműsorok, konkrét rádiós tartalmak gyártásába, akkor nem leszünk restek, és természetesen ezt is megtesszük”.

    Top 16