• Belföld
Faktor

Elindult az Élet Menete

Elindult az Élet Menete Budapesten vasárnap délután. A Dohány utcai zsinagógától a sófár hangjára induló tömeg a Károly körút - Deák tér - József Attila utca - Széchenyi tér - Zrínyi utca útvonalon keresztül a Szent István-bazilika előtti térre tart.

Verő Tamás rabbi a sófár megfújásával elindítja az Élet menetét a Dohány utcai zsinagógánál Fotó: MTI Kovács Tamás

Verő Tamás rabbi a sófár megfújásával elindítja az Élet menetét a Dohány utcai zsinagógánál Fotó: MTI Kovács Tamás

Bandi László, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának tagja azt mondta: a 14. alkalommal megszervezett Élet menete megmutatja, hogy egyedül a szabadság, a felnőtt emberek saját akaratán nyugvó belátás teremtheti meg azt a megnyugvást, békességet, amelyre Magyarországon a zsidó és keresztény emberek egyaránt vágynak.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ezt a szabadságot jelenti, hogy van holokauszt emléknapunk, ami nem egy kipipálandó protokollesemény, hanem az őszinte visszaemlékezés és az elgondolkodás napja - mondta Bandi László.

  Sok minden történt és történik, hogy kölcsönösen belássuk, bármelyik porcikánkat éri seb, az az egész közösségnek fáj, és kár versenyezni, hogy kinek melyik fáj jobban

  - magyarázta az alapítvány kuratóriumának tagja, aki szerint az alapítvány 14 éve dolgozik azért, hogy hidak épüljenek szomszéd és szomszéd között, hogy hegedjenek a mély sebek.

  - Azért dolgozunk, hogy visszautasítsunk mindenféle rasszizmust és kirekesztést, mert mi megpróbáltuk megtanulni a holokauszt leckéjét: egy pofonból, egy rosszízű megjegyzésből is kialakulhat a tragédia - mondta Bandi László.

  Aki tudatlan, az szorong és fél, ezért üt mindent, ami más

  - mondta Hegedűs D. Géza, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ahol kevés a tudás, az ismeret, ott nagy a sodródás és a szellemi kiszolgáltatottság veszélye, ez pedig bizonytalanságot, szorongást szül, ami agresszívvá, intoleránssá tesz mások nézeteivel, származásával, vallásával, bőrszínével szemben.

  Az Élet Menete alapötlete 1988-ban született, amikor 150 ezer fiatal járta végig a két koncentrációs tábor, Auschwitz és Birkenau közti utat. A Faktor erről itt írt.

  A Szent István-bazilika előtti térre tartó emlékezőkhöz idén először szólnak majd közösen a történelmi egyházak képviselői, a rendezvény fő szónoka a márciusban Kossuth-díjjal kitüntetett Röhrig Géza színész, költő, a Saul fia című film főszereplője. A bazilika előtt beszédet mond Aharon Tamir, a nemzetközi Élet menete szervezet európai igazgatója és Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete.

  Top 16