• Külföld
Faktor

Drónok harca: elindult a drónverseny-liga

Drone Racing League néven elindult a bajnokság az Egyesült Államokban. Az alapítók célja nem nevezhető szerénynek: meggyőződésük szerint a bajnokság képes lesz a Forma-1, a MotoGP és a NASCAR szintjére is eljutni. A szervezők és a szponzorok is bíznak a felhasznált technikai fejlettségben.

A verseny során a drónokat irányító versenyzők speciális szemüvegeket viselnek, melyekben azt a képet látják, amit a drónjukra szerelt kamera küld nekik rádiófrekvenciás kapcsolaton át. Kívülről viszont azért lesz nézhető a drónok harca, mert az akár óránkénti mintegy 112 km/órás sebességgel száguldó drónokon van egy HD kamera is, ez pedig a tévés közvetítéshez képeket rögzíti a verseny során.

Az első versenyen alig lézengett néhány néző és online sem nézték a közvetítést többen pár száznál - írja a VS.

A főszervező, Scot Refsland szerint a legfontosabb, hogy megbízható, stabil rádiókapcsolatra van szükség, hiszen a nemzeti bajnokság számos indulójának versenyét tette tönkre, hogy egyszer csak nem kapott képet a drónjáról, így nem tudta azt irányítani, aminek az lett a vége, hogy a drón lezuhant.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A bajnokságba versenyzőket szerződtetnek, szabályokat hoznak, és ami a legfontosabb, kiküszöbölik az első versenyen tapasztalt égető problémákat. Élő közvetítés egyelőre nem lesz. A verseny után vágják össze az adást, így az már gond nélkül nézhető lesz.

  A tervek szerint a bajnokság technikai igazgatója olyan rádióhálózatot fog fejleszteni és kiépíteni, ami kizárja a vételmegszakadást, viszont lehetővé teszi, hogy bármilyen pályát kiépítsenek, ne csak körbe-körbe röpködjenek a gépek.

  Bénán hangzik, de néha szinte elsírom magam, amikor megnézem a felvételeket. Amikor legyőzöd a gravitációt olyan, mintha szuperhős lennél.

  – mondja Ryan Gury, a bajnokság technikai igazgatója.

  A bajnokságban a drónok egyformák lesznek. Vagyis nem lesznek feltuningolt gépek. Így csak a versenyző tudása fog dönteni arról, hogy ki a legjobb. A drónokat különböző színű LED-ekkel szerelik föl, így azok könnyen megkülönböztethetőek és követhetőek lesznek a verseny során. A bajnokság technikai igazgatója azt mondja, már gondolkoznak különböző futamokon is.

  Miért ne rendezhetnénk a futamokat a világ legkülönlegesebb helyszínein? Dzsungelben, barlangokban, a Sydney Operaházban, vagy akár a római Colosseumban. Lenyűgöző lenne.

  - mondta Ryan Gury.

  Ehhez azonban pénz is kell. Többen fektettek már be az új technikai sportba. A Miami Dolphins tulajdonosa, Stephen Ross egymillió dollárt adott, egy nagy konzorcium is beszállt pénzzel a drónfutamokba. Köztük van a számos híres sportoló is, mint például David Beckham és Cristiano Ronaldo is. A DLR vagyis a Drone Racing League már most 8 millió dolláros tőkével rendelkezik. 

  Top 16