• Kultúra
Faktor

Gyászhír érkezett: elhunyt a Jászai-díjas színésznő

83 éves korában elhunyt Pápai Erzsi Jászai Mari-díjas színésznő.

Pápai Erzsi gyerekkorában kezdte színészi pályafutását, többek között Nemecsek Ernőt is alakította gyerekként. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1953-ban, 19 évesen korengedménnyel végezte el. Diplomájának megszerzésétől egészen 1989-es nyugdíjba vonulásáig a Nemzeti Színház művésznője volt, amikor az intézmény Örökös Tagjává választották - írja a Színház.org.

Fiatalon főként naivaszerepeket, később hiteles, gondosan kidolgozott karakterszerepeket alakított nagy drámai erővel és humorral, legnagyobb sikerét a hatvanas évek végén Erzsébet királynőként aratta a Stuart Máriában, olyan partnerekkel, mint Váradi Hédi és Bessenyei Ferenc.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Ő maga pályafutása egyik legnagyobb kihívásának Margit királynét tartotta Shakespeare III. Richardjában: huszonöt évesen játszotta el a szerepet, amelyet beugróként, egy éjszaka alatt kellett megtanulnia. Az első előadás végén, miután lement a függöny, összeesett és mentő vitte el, de aztán még kétszázszor játszotta el a szerepet.

    Egy beugrásnak köszönhette férjét is: a Fehér Klára-darab szerepét három nap alatt tanulta meg, ebben nagy segítségére volt partnere, a nála 30 évvel idősebb Ráday Imre akivel a férfi haláláig éltek együtt.

    Sok filmben és tévéjátékban is szerepelt, mint például a Gyurkovics fiúk, a Föltámadott a tenger és 2001-ben a Moszkva tér. Művészetének elismeréséül 1970-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1988-ban Érdemes művész lett. 2001-ben a Magyar Filmszemlén a legjobb női epizódszereplő díját kapta a Moszkva tér című filmben Boci mamaként nyújtott alakításáért.

    Kommentek:

    Top 16