• Kultúra
Faktor

Elhunyt a világhírű művész, aki Budapest díszvendége is volt

A művészt számos nemzetközi elismerésben részesítették.

Nyolcvanhat évesen hunyt el Magdalena Abakanowicz világhírű lengyel szobrász - közölte pénteken a lengyel közszolgálati televízió. Az óriási szövetfigurák alkotója utoljára tavalyi ősszel, az Art Market Budapest díszvendégeként mutatkozott be a magyar közönségnek.

Fotó: Wikipedia

Fotó: Wikipedia

Abakanowicz 1930. június 20-án született a Varsó melletti Falentyben. A varsói Képzőművészeti Akadémián, valamint a tengermelléki Sopotban működő képzőművészeti főiskolán tanult. A hatvanas évek közepétől szövéstechnika felhasználásával háromdimenziós tárgyakat - úgynevezett abakanokat - alkotott. Az abakanokért a művész aranyérmet kapott az 1965-es Sao Pauló-i Biennálén.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Abakanowicz színházi koreográfiával is foglalkozott, érdeklődött az avantgárd japán táncstílus, a butoh iránt és színpadi terveket készített lengyel és japán táncosok számára - írja az MTI. Számos nemzetközi elismerésben részesítették, művei a világ több mint 70 gyűjteményében találhatóak, többek között a párizsi Pompidou Központban, a New York-i Metropolitan Museumban, illetve a kiotói The National Museum of Modern Artban.

    Kommentek:

    Top 16