• Külföld
Faktor

Szomorú hír érkezett: elhunyt a Kossuth-díjas művész

Az Erdélyben élő Kallós Zoltán több magyar kitüntetést is kapott.

Életének 92. évében elhunyt Kallós Zoltán - jelentette be Facebook-oldalán a Kolozsvári Rádió. Kallós a Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas néprajzkutató, népzenegyűjtő volt.

Kallós Zoltán néprajztudós és népzenegyűjtő Válaszúton született 1926. március. 26-án. Középiskolai tanulmányait Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön végezte. Kolozsváron szerzett tanítói oklevelet, közben elvégzi a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiát.

1958-ban politikai nézetei miatt bebörtönözték, majd tanítóként és faipari vállalkozóként dolgozott Gyimesben. A Mezőségen, Kalotaszegen, Moldvában és Gyimesben gyűjtötte a folklórnak szinte minden műfaját, különösen az énekes és hangszeres zenét, népszokásokat és a szokásköltészetet. Nagy sikert aratott gyűjteménye, a Balladák könyve.

EZT IS AJÁNLJUK:

    1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, amelynek keretében szórványvidékeken élő magyar gyermekek anyanyelvi oktatását szervezik meg Válaszúton bentlakásos rendszerben, ezen kívül foglalkozásokat tartanak számukra, megismertetik velük a hagyományos eszközöket, mesterségeket, népdalokat, néptáncokat. Kallós Zoltán élete során számos díjban és elismerésben részesült, 2017-ben megkapta a Kossuth-nagydíjat, valamint az Europa Nostra-díjat is (közönségdíj) - írja a Transindex.

    Kommentek:

    Top 16