• Külföld
MZ/X

Elhunyt John McCain szenátor, háborús hős, volt elnökjelölt

Nyolcvanegy éves korában agydaganatban elhunyt John McCain szenátor, vietnami veterán pilóta, az amerikai politika megalkuvást nem ismerő alakja.

A republikánus párti szenátor irodája szombat este közölte, hogy McCain családi körben hunyt el, miután hatvan éven át hűségesen szolgálta az Egyesült Államokat.

Átkozott egy kaland volt

- írta 2018 májusában The Restless Wawe (A nyughatatlan hullám) című emlékirataiban az életéről:

Megismertem nagy szenvedélyeket, csodálatos dolgokat láttam, harcoltam egy háborúban és segítettem békét hozni. Szereztem magamnak egy kicsi helyet Amerika és a korszakom történelmében.

Fotó:MTI

Fotó:MTI

    

John McCaint 2017 júliusa óta az egyik legagresszívebb és leghalálosabb agydaganattal, gliobasztómával kezelték. A családja pénteken jelentette be, hogy a betegség könyörtelen előrehaladásával beszüntetnek minden kezelést. Másnap elhunyt. Washingtonban félárbocra eresztették a Fehér Ház és a Capitolium lobogóit.

John Sydney McCain III, akinek az apja és a nagyapja is tengernagy volt, 1936-ban született a Panama-csatorna térségében, a haditengerészeti akadémia hallgatója volt. Vadászpilóta lett. A vietnami háborúban vetették be, ahol az észak-vietnami 23. bevetésén 1967 októberében megsebesült és több mint öt évet töltött fogságban. 

Fogvatartói megkínozták. Politikai pályája során a kínzás eltökélt bírálója volt, megrótta a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) George Bush elnöksége alatt alkalmazott kemény módszereit is.

A háború után visszatért az Egyesült Államokba, ahol 1982-ben képviselővé, majd 1986-ban szenátorrá választották. Ezt a tisztséget haláláig megtartotta.

Kommentek:

Top 0