• Kultúra
Faktor

Közeli barátja jelentette be: elhunyt a világhírű művész

Szombaton 85 éves korában hunyt el Jevgenyij Jevtusenko orosz költő az egyesült államokbeli, oklahomai Tulsa városában. A művész halálhírét Mihail Morgulisz (Mikhail Morgulis), az irodalmár egyik közeli barátja jelentette be.

A költőt végakaratának megfelelően a Moszkva melletti Peregyelkinóban temetik el.

Jevtusenkót március közepe óta ápolták egy tulsai kórházban, állapota az elmúlt napokban fordult válságosra. Mindvégig mellette volt a felesége, Marija Novikova. A költőnek négy házasságából öt fiúgyermeke született.

Jevgenyij Jevtusenko. Forrás: Wikipédia

Jevgenyij Jevtusenko. Forrás: Wikipédia

Jevtusenko egy szibériai kisvárosban, Zimában látta meg a napvilágot 1932. július 18-án. Baltikumi német származású apja geológus és műkedvelő költő anyja ugyancsak geológus és színésznő volt.

Első verse a Szovjetszkij szport című sportújságban jelent meg, első verseskötetét pedig 1952-ben adták ki A jövő felderítői címmel. Ugyanabban az évben vették fel a szovjet írószövetségbe, annak legfiatalabb tagjaként. 1963-ban irodalmi Nobel-díjra jelölték. Több mint 150 kötete jelent meg, amelyeket számos nyelvre, köztük magyarra is lefordítottak. 1991-től az Egyesült Államokban, Tulsában orosz irodalomtörténetet tanított az egyetemen, azóta felváltva élt a tengerentúlon és hazájában – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0