• Tudomány

Elhízhat a gyerek, ha túl sok halat eszik az anyja a terhesség alatt

A terhesen fogyasztott túl sok hal miatt nőhet a gyerek elhízásának kockázata - állapította meg egy kutatócsoport. Úgy vélik, a halakban található szennyezőanyagok hathatnak a hormonokra.

Akár 22 százalékkal is növelte a gyerek elhízásának veszélyét, ha anyja a terhesség alatt heti három alkalomnál többször evett halat – idézte a The Independent online kiadása a nagyszabású kutatást.

A halfogyasztás káros hatása összefügghet a születés utáni két év gyors növekedésével is. A kutatók úgy vélik, a halakban található szennyezőanyagoknak lehet hormonális hatása, bár elismerték, hogy ez csak spekuláció.

A tanulmány 26 184 amerikai és európai terhes nő és gyerekeik adatait gyűjtötte össze. Belgiumban havonta kétszer, Spanyolországban heti 4,45 alkalommal esznek halat a nők.

A vizsgálatba bevont gyerekek 15,2 százaléka, azaz 3476 volt túlsúlyos vagy elhízott négy-hatéves korában. A kismama túlzott halfogyasztása 14 százalékkal növelte az esélyét annak, hogy a gyerekek négyéves korukra túlsúlyosak vagy elhízottak legyenek, és 22 százalékkal annak, hogy hatéves korukra elhízzanak.

A hatás általában erősebb volt a lányoknál, mint a fiúknál. Heti három alkalomnál gyakoribb halfogyasztás mellett a lányok korai gyors növekedésének 31 százalékkal volt nagyobb a kockázata – írták a kutatók.

A Bristoli Egyetem újszülöttgyógyásza elmondta, hogy mivel a hal általában sok fehérjét, a zsíros hal pedig sok értékes omega-3 zsírsavat tartalmaz, a várandós nőknek ajánlják a fogyasztását, de a szennyező anyagok miatt heti három alkalomnál többször nem javasolják - írja az MTI.

A King's College táplálkozáskutatója más véleményen van. „A gyerek első évének táplálkozása határozza meg leginkább a növekedés ütemét. A szoptatott csecsemők lassabban gyarapszanak, mint a tápszerrel tápláltak, ez az elemzés nem vette ezt figyelembe és ez komoly félrevezető tényező lehet" – mondta.

Top 0