• Külföld

Elhallgatták, hogy Svédországban is migránsok zaklattak lányokat

Svédországban is történt a kölni erőszakhoz hasonló zaklatás, de a rendőrség eddig elhallgatta az ügyet. A tavaly augusztusi "We are Sthlm" zenei fesztiválon zaklattak szexuálisan fiatal lányokat, de már 2014-ben is történtek ilyen esetek.

A svéd média kiderítette, hogy mintegy 50 ember támadott szórakozó tizenéves lányokra. A támadók általában dörgölőztek és fogdosták a lányokat. A rendőrség a fesztivál öt napja alatt több száz zaklatót zárt ki a fesztiválról. 15 esetben tettek feljelentést a támadók ellen, de végül nem emeltek ellenük vádat. Az elkövetők többsége fiatal migráns volt.

A 2015-ös fesztivál egyik koncertje. Forrás: We are Sthlm Facebook

A 2015-ös fesztivál egyik koncertje. Forrás: We are Sthlm Facebook

Stefan Löfven svéd miniszterelnök felháborodottan reagált a hírre és a lányok kettős elárulásáról beszélt. Azt mondta: "Dühös vagyok, mert ezek a fiatalok nem mehettek el a fesztiválra megszégyenítés nélkül. Ez komoly gond az érintettek és az ország számára is. Egy tapodtat sem hátrálhatunk meg, és nem nézhetünk félre... Először azzal árulták el őket, hogy nem úgy kezelték az ügyet, ahogy azt megkívánnánk. Másodszor azzal, hogy a rendőrség nem adott tájékoztatást erről a problémáról."

A helyi rendőrség a fesztivál után kiadott egy nyilatkozatot azzal, hogy viszonylag kevés bűncselekmény történt ahhoz képest, hogy mennyien vettek részt a rendezvényen. A nyilatkozatban zaklatásról egy szó sem esett. Hétfőn egy rendőrségi szóvivő elismerte, hogy volt szexuális zaklatás a fesztiválon. Azt mondta, hogy sajnálja, hogy a rendőrség nem tájékoztatott az esetről. Az országos rendőrfőkapitány pedig alapos vizsgálatot ígért az ügyben – írja az MTI.

A kölni erőszakról korábban itt olvashattak. A támadások miatt az utóbbi napokban egyre több feljelentés érkezett, többen pedig tiltakoztak is. Vasárnap többen pakisztáni és szír emberekre támadtak a városban.

Top 0