• Külföld
Faktor

Elhalasztották a szíriai rendezésről szóló tárgyalásokat

A szíriai rendezésről szóló genfi tárgyalások március 10-én folytatódnak - jelentette be Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

A korábban március 7-re vagy 9-re tervezett időpont helyett 10-én folytatják a megbeszéléseket. A korábbiakhoz hasonlóan az előkészítő ülések után külön-külön tárgyalnak majd a felekkel, akik ezalatt tisztázzák a rendezés alapvető kérdéseit.

De Mistura szerint a menetrend már világos: először tárgyalni kell egy új kormány megalakításáról, majd új alkotmányt kell elfogadni, végül pedig 18 hónapon belül parlamenti és elnökválasztást kell rendezni. Az AFP hírügynökség viszont azt írta, hogy az ENSZ-megbízott néhány nappal ezelőtt közölte: Bassár el-Aszad elnök sorsáról maguknak a szíriaiaknak kell dönteniük. 

Fotó: Europress-Wathiq Khuzaie/Getty Images

Fotó: Europress-Wathiq Khuzaie/Getty Images

     A szíriai rendezésre összehívott tárgyalások első sorozata 2014-ben sikertelen volt, már akkor is Bassár el-Aszad politikai jövője volt a nézeteltérés oka a felek között. A szíriai elnök ugyanis azután sem volt hajlandó lemondani, hogy a 2011-ben kezdődött felkelés véres polgárháborúvá fajult, amelynek eddig több mint 270 ezer halálos áldozata van.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Nemrég arról írtunk, hogy a szíriai hadsereg, Oroszország, illetve a velük szövetséges erők nem tartják be a tűzszünetet, ezért a feltételek nem kedveznek a tárgyalásoknak. 

    Top 16