• Külföld
Faktor

Visszaütnek az alacsony árak, elfogyhat a kávé a boltokból

Nyáron várható áremelkedés.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Folyamatosan csökken az arabica kávéfajta ára, amely jó lehet a fogyasztóknak, csakhogy ez az árszint a kávétermesztők számára fenntarthatatlan - így aztán ellátási válság is jöhet.

Az arabica kávéfajta ára kilenc havi legalacsonyabb szintjére csökkent a héten, és várhatóan nem áll meg, további esésre van kilátás. Ennek részben a klímaváltozás az oka: a kávétermő vidékeken egyre enyhébbek a telek, márpedig a hideg sokkal nagyobb veszélyt jelent a cserjékre, mint a szárazság.

Az év első hónapjaiban a kávéipar ezért leginkább Brazíliára figyelt, ahol a szokásosnál hidegebb hónapokra számítottak az év elején, kiindulva abból, hogy az északi féltéken, főként Észak-Amerikában durva téli körülmények alakultak ki. Miután ez nem következett be a világ legnagyobb kávétermesztő országában, valamint a második helyezett Vietnámban is kedvezők voltak az időjárási körülmények, maradt a túlkínálati piac - írja a napi.hu.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kávé ára 2011 áprilisában volt a legmagasabb: tonnánként 331,65 dollárba került. Jelenleg viszont a 115-120 dolláros tonnánkénti ársávban mozog, vagyis majdnem harmada a csúcsnak. De idén ennél lesz még drágább, várhatóan a nyári hónapokban. 2014-ben, 2016-ban és 2017-ben is volt egy enyhe, 15-20 százalékos áremelkedés a nyáron.

  Nyáron az hozhat ismét kisebb emelkedést, hogy a kávéház-láncok, valamint az élelmiszeripari cégek a határidős piacokon vásároltak be kávéból, aláárazva a terméket. Ha ezek kifutnak, akkor a termelők magasabb árat kérhetnek - írja az OG jóslatában.

  A Világ Kávétermesztőinek Fóruma (World Coffee Producers Forum) szerint viszont a jelenlegi ársáv tarthatatlan helyzetet okoz a termelőknek.

  A mostani árszínvonalon a kávé gazdasági szempontból nem fenntartható az afrikai és világszerte működő ültetvényesek számára

  - írják közleményükben. Afrikai tagszervezetük szerint hosszútávon ellátási válság alakulhat ki, mert egyre több szereplő vonulhat ki a piacról.

  Kommentek:

  Top 16