• Külföld

Elfogtak egy háborús bűnökkel gyanúsított szír férfit

Németországban elfogtak egy háborús bűnökkel gyanúsított szíriai férfit. Emberrablással gyanúsítják.

A 24 éves férfit Stuttgart közelében vették őrizetbe. Azzal gyanúsítják, hogy az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezettel együttműködő an-Nuszra Front tagjaként 2013 februárjában segített egy embert elrabolni, aki a szíriai-izraeli tűzszünet betartását megfigyelő ENSZ-misszióban dolgozott.

A hatóságok szerint az elrabolt ENSZ-dolgozót halállal fenyegették és váltságdíjat követeltek érte. Több mint fél év után, 2013 októberében viszont sikerült megszöknie. Az akkori hírek alapján egy kanadai férfiról, Carl Campeau-ról van szó, aki az UNDOF jogi tanácsadója volt. Elrablása után a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló erők egy másik csoportja túszul ejtett huszonegy Fülöp-szigeteki ENSZ-megfigyelőt, de néhány nap múlva szabadon engedték őket.

A ütközőzóna térségében 2013-ban összecsapások voltak az Aszad-rendszer ellen lázadó csoportok és a kormányerők között. A szíriai hadsereg arra használta fel a területet, hogy onnan támadja a felkelőket. A Golán-fennsíkon lévő ENSZ megfigyelő misszióban körülbelül 800 katona és 150 civil dolgozik.

Top 0