• Külföld

Elfogták a nyolcadik terroristát

Elfogták a nyolcadik terroristák, akit még kerestek a pénteki merénylet óta. Mellette 104 ember került házi őrizetbe a franciaországi razziák során, összesen 168 házkutatást tartottak tegnap este óta. 23 embert letartóztattak. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter jelentette be ezeket a számokat. A párizsi ügyészség pedig hivatalosan is megnevezett kettőt a pénteki, párizsi terrortámadások öngyilkos merénylői közül. A legelőször megismert tömeggyilkosról pedig előkerült egy rapvideó.

A belga RTL szerint Molenbeekben elfogták a nyolcadik merénylőt, Salah Abdeslamot, akit a terrortámadások óta keresnek. Helyiek robbanásokat hallottak a közelben, miután a rendőrök hangosbeszélővel utasították a férfit, hogy adja meg magát. Ezután valaki - valószínűleg a terrorista - felemelt kézzel jelent meg az egyik ablakban.

Órákkal a támadás után már egyszer megállították két társával a belga határon, de akkor még elengedték, mivel nem volt a neve a keresett személyek listáján, írta a Guardian.

Ahmad Al Mohammad és Samy Amimour - két név, amelyet az ügyészség ma kiadott. Ahmad Al Mohammad a focistadionnál, a Stade de France-nál robbantotta fel magát. 1990-ben született a szíriai Idlibben, megtalálták nála az útlevelét, amely szerint október 7-én, menekültként érkezett meg Görögországba. A Guardian azt írja, most már egyértelműen a terroristához kapcsolható az útlevél, vagyis tényleg menekültként regisztrálta magát a terrorista.

Az ujjlenyomatok ugyanis egyeznek, ugyanaz robbantott, aki Lerosz szigetén lépett az Unió területére, és hivatalosan a szerbiai Presevoban kért menedéket, ahová Macedónián át érkezett meg, írta a szerb Blic nevű lap. A görög Protothema úgy tudja, egy másik emberrel, egy bizonyos Mohammed Almuhameddel utazott együtt. A hatóságok egészen eddig nem merték kijelenteni, hogy az útlevél valóban a merénylőhöz tartozik. A BBC ugyanakkor azt írja, hogy az útlevél, és így a személyazonosság valódiságáról még mindig nem győződtek meg 100 százalékosan, de az biztos, hogy a terrorista migránsként érkezett Európába.

Fotó: Europress / Bertrand Guay - AFP

Fotó: Europress / Bertrand Guay - AFP

Samy Amimour, akiről már írt a Faktor, 1987. október 15-én született Párizs külvárosi részében, Drancyban. A francia titkosszolgálat jól ismerte, 2012 októberében nyomozás indult ellene terrorista összeesküvés miatt, miután kiderült, hogy Jemenbe akar utazni. Bírósági felügyelet alá került, és 2013-ben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, miután nem tartotta be a szabadlábra helyezésének feltételeit ősszel. A hétfő reggeli razziák során három rokonát is őrizetbe vették.

Amit a párizsi mészárlás terroristáiról tudni lehet (BBC)
Brahim Abdeslam, 31 éves a Bataclan klubnál lövöldözött, meghalt
Omar Ismail Mostefai, 29 éves a Bataclan klubnál lövöldözött, meghalt
Bilal Hadfi, 20 éves a Stade de France-nál robbantott, meghalt
Samy Amimour, 28 éves a Bataclannál robbantott, meghalt
Ahmad Al Mohammad, 25 éves a Stade de France-nál robbantott, meghalt
Salah Abdeslam, 26 éves Belgiumban fogták el
Mohammed Abdeslam,  26 éves Belgiumban fogták el

A BFMTV arról ír, hogy megjelent egy rapvideó Omar Ismail Mostefai-ról, ő volt az első, akit sikerült azonosítani a párizsi terrortámadás fegyveresei közül, már korábban írt róla a Faktor. Ebben az összeállításban lehet megnézni:

Párizstól 25 kilométerre fekvő külvárosi részen, Courcouronnes-ben született, 2013-ban Szíriába utazott, tavaly évé végén tért vissza Franciaországba. Az egyik gyerekkori barátja azt mondta a Times-nak, hogy rendszeresen voltak rendőrségi ügyei. Omar gyenge volt. Rossz társaságba keveredett, és sokszor bajba került velük együtt, de semmi igazán komoly ügye nem volt. Néha lopott a boltokból, de ilyen előfordul a gyerekekkel - mondta róla a barát.

Egy belga férfit, Abdelhamid Abaaud-t gyanúsítják merényletek kitervelésével és támogatásával. A 27 éves férfi az Iszlám Állam dzsihadista szervezet "egyik legaktívabb hóhéra" Szíriában a rádió szerint, írja az MTI, és Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű negyedéből származik, ahol a belga ügyészség vasárnap hét embert előállított. Egyelőre nem találják. A pénteki merényletsorozatban 129-en haltak meg és több mint 350-en megsebesültek. Közülük 42 embert még mindig intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.

Top 0