• Külföld

Elevenen megnyúztak egy férfit a tálibok

Az afganisztáni háború brutális fordulatot vett.

Fotó: Europress / Majid Saeedi - Getty Images

Fotó: Europress / Majid Saeedi - Getty Images

A férfinak azért kellett meghalnia, mert egy távoli rokona megölt egy tálib parancsnokot. A férfit decemberben fegyveresek elhurcolták, a szemét pedig kivágták. Még élt, amikor a támadói lenyúzták a bőrét – a szíve is láthatóvá vált. Ezután a 21 éves férfi testét ledobták egy magas sziklafalról.

A tálibok tagadták, hogy közük lenne a borzalmas bűncselekményhez, amelyről a közelmúltban került a nyilvánosságra videó és fotó.

A férfi halála nem egyedülálló eset: az elmúlt hat hónapban a 15 éve tartó háború brutális fordulatot vett. Az elmúlt években az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött az afgán hadsereg, rendőrség, bíróság és iskolarendszer kiépítésére, de mindezzel alig tudták lecsillapítani az Afganisztánban tomboló erőszakot, ami egykor a világ legveszélyesebb országává tette Afganisztánt.

Elemzők szerint mióta a tálibok megosztottabbak, a fiatal parancsnokaik függetlenebbek, a brutális tetteikhez pedig az internetről nyernek inspirációt. Az Iszlám Állam módszereit is átveszik. A Faktor is megírta, hogy az elmúlt egy hónapban öt buszt térítettek el, tucatnyi utast pedig kivégeztek. Az afgán bíróságokat is többször megtámadták.

Az afgán illetékesek attól tartanak, hogy az erőszak olyan területekre is begyűrűzik, amelyek mostanáig viszonylag biztonságosnak számítottak. Ahol a tálibok megjelennek, gyakran egymásnak ugrasztják a rivális etnikai csoportokat vagy évtizedes vitákat szítanak fel. Ez is az egyik oka a növekvő kegyetlenségnek.

Mások szerint viszont a mostani brutalitás a tágabb értelemben vett afgán kultúra tünete: a bosszú és a gyilkosságok, a családok vagy falvak közti viták általánosan elfogadottak, és nincs közük a háborúhoz. Egy kabuli jogászprofesszor szerint

minden afgán háztartásban vannak fegyverek,

amiket a tulajdonosaik a legjelentéktelenebb ügyekben is használnak.

A bosszú ördögi körét pedig nagyon nehéz megtörni. Éppen ezért ellenezték az emberi jogi szervezetek és az európai nagykövetek, hogy visszaállították a tálibok kivégzését. Ezután nőttek meg ugyanis a bíróságok elleni támadások. Sokan Obama döntését is hibásnak tartják, melynek következtében egy dróntámadásban meghalt Manszúr molla, a tálibok vezetője. Utódja még veszedelmesebb lehet, Afganisztán pedig tovább távolodhat a törvényesség útjától – írja az Independent

Top 0