• Belföld

Életveszélyes a hideg idő

Még nincs influenzajárvány az országban, de nem ez az egyetlen dolog, ami veszélyt jelenthet az egészségre. Minden évben sokan halnak meg a szén-monoxid-mérgezésesben és rengeteg a kéménytűz. Egyre hidegebb az idő, éjszaka akár -16 fok is lehet.

Csak az oltás véd megJelinek Benjámin háziorvos a Faktornak arról beszélt, hogy az emberek az ünnepek után visszatérnek a munkahelyükre, a gyerekek pedig újra elkezdenek iskolába, óvodába járni. Viszik magukkal azokat a betegségeket, amiket otthon, az ünnepek alatt a családtól elkaptak. Ez így van szeptemberben és januárban is.

Foto: Europress - Philippe Merle/AFP

Foto: Europress - Philippe Merle/AFP

A mostani hideg viszont nem kedvez az influenzának és a cseppfertőzéssel terjedő betegségeknek. De ha jön az enyhülés, az beindítja az influenzát is. Először Európa más országaiban jelenik meg, onnan tudni lehet majd, hogy hamarosan Magyarországra is megérkezik a vírus.

Az influenza ellen egyetlen módon lehet védekezni, védőoltással. A vitaminszedés nem véd meg az influenzától. Ha megvédene, akkor nem oltást adnánk a rendelőben, hanem vitaminokat.  

- mondta a háziorvos. Az oltás adja a legnagyobb, 90 százalékos védettséget. Még egy dolgot lehet tenni. Aki beteg, ne menjen közösségbe, ne fertőzzön meg másokat. Ha a beteg elmegy dolgozni, akkor tüdőgyulladás vagy más szövődmények is kialakulhatnak nála. és ez halálos is lehet.

Még senki sem késett el, még most is van értelme oltani. Így, mire ideér az influenzajárvány, kialakul a védettség. De már az oltás másnapján is kicsit jobban védett a szervezet, mint előtte – mondta Jelinek Benjámin.

Sok a szén-monoxid- mérgezés és a kéménytűz

Mukics Dániel tűzoltó őrnagy a katasztrófavédelem helyettes szóvivője a Faktornak elmondta, hogy tavaly 419-szer riasztották a katasztrófavédelmet szén-monoxid- mérgezéses esethez. Mérgezést 367-en kaptak és közülük kilencen meg is haltak.

A szén-monoxid- mérgezést az okozhatja, hogyha nincs karbantartva a kémény, vagy ha nem szellőztetnek megfelelően az olyan helységben, ahol valamilyen nyílt lánggal működő fűtőeszköz van.

Foto: Europress - Eric Feferberg/AFP

Foto: Europress - Eric Feferberg/AFP

A konyhai vagy fürdőszobai elszívók is hozzájárulhatnak a mérgezéshez. Ezek vákuumot keletkeztetnek, ami elszívja az oxigént és a kis helységben akár fél óra alatt is feldúsulhat annyira a szén-monoxid, hogy halált is okozhat.  

Háztartási hulladékkal tüzelni veszélyesA sokba kerülő fűtés miatt egyre többen állnak át fa- és széntüzelésre. A nem jó minőségű tüzelő, a kályhába rakott festett, lakkozott lécek és az eltüzelt háztartási hulladék sok kormot termelnek. Ez pedig lerakódik a kémények falán. Amikor a kéményt nem takarítják ki rendszeresen, a lerakódott korom felizzik és meggyullad.

Ha ég a kémény, az másodpercek alatt átterjed a tetőre.

- mondta Mukics Dániel, aki arról is beszélt, hogy tavaly 990 kéménytűz volt az országban. Sok esetben a tető is lángra kapott az égő kéménytől. Többször előfordult, hogy végül az egész ház leégett.

Kevesebb busz marad kiKirály Dávid, a BKV-figyelő blog szerkesztője a Faktornak azt mondta, hogy hozzájuk nem érkezett a több panaszos levél a hideg miatt, mint amennyi egyébként szokott. A mostanihoz hasonló hidegben az jelenthet gondot, ha nincs megfelelő fűtés a járatokon.

Foto: Europress - Ozan Kose/AFP

Foto: Europress - Ozan Kose/AFP

Általában akkor szokott inkább probléma lenni, amikor a hó is leesik.

- mondta Király Dávid. De ez is inkább a budai oldalon lakókat érinti. A korábbi években az jelentett gondot a BKV-nak, hogy a hidegben nem tudták reggel beindítani a buszokat. Így kimaradtak vagy ritkábban jártak a buszok. Amióta vannak új buszok, érezhetően jobb a helyzet szerinte.

Top 0