• Külföld
Gyöngyösi Lilla

"Felhívtam a rendőrséget, hogy túszul ejtettek a terroristák, de rámtették a telefont" - túlélők vallomásai a párizsi terrortámadásról

Három hónappal a 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadások után a túlélők és az áldozatok hozzátartozói előtt koncertezik kedd este az Eagles of Death Metal amerikai rockegyüttes Párizsban. Ezen felül megkezdte a munkáját az a vizsgálóbizottság, amely a terrortámadásokat követő segítségnyújtásban és tájékoztatásban felmerült hibákat keresi.

A zenekar teltházas fellépésén november 13-án a párizsi Bataclan klubban kilencven embert ölt meg három terrorista. Az együttes tagjai életben maradtak, a koncertkörutat azonban megszakították. A turné szombat este indult újra Stockholmban. A párizsi fellépés színhelye az Olympia koncertterem lesz, mert a Bataclan csak az év végén fog újra megnyitni.

Az Eagles of Death Metal párizsi visszatérésére a merényletek valamennyi túlélője és az áldozatok hozzátartozói is meghívást kaptak a szervezőktől, így az este egyfajta csoportos terápiának ígérkezik. A fennmaradó helyekre bárki vásárolhatott jegyet.

Fotó: Europress - Frazer Harrison / Getty

Fotó: Europress - Frazer Harrison / Getty

A csapat december elején a U2-val együtt fellépett Párizsban, de a merényletek óta ez lesz az első önálló koncertjük Franciaországban. Jesse Hughes énekes-gitáros szerint a koncert lesz számára az igazi terápia a november 13-án átéltek után, és a merényletsorozat több túlélője is hasonlóan nyilatkozott a francia televíziókban.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az ötszáz túlélőt képviselő Life for Paris nevű egyesület szerint a legtöbb tagjuk csak az utolsó pillanatban dönti el, hogy elfogadja-e a meghívást a koncertre. Az Olympia körül mindenesetre már délután kordont állítottak fel a rendkívüli biztonsági intézkedések miatt. A belvárosi helyszín környékén tilos parkolni és az épületet kizárólag csak a koncert közönsége közelítheti meg.

  A francia nemzetgyűlésben közben hétfőn megkezdte a munkáját az a vizsgálóbizottság, amely a terrortámadásokat követő segítségnyújtásban és tájékoztatásban felmerült hibákat keresi. „Ezer kérdésünk van és válaszokat várunk" - mondta  egy túlélőkből álló egyesület elnöke, aki szerint a merényletsorozat estéjén és a következő napokban a hatóságok „elképesztően felkészületlenek" voltak a tájékoztatás terén. Sok család napokig várt arra, hogy valaki megerősítse, a hozzátartozójuk meghalt. Az egyesület elnöke például egy Twitter-üzenetből tudta meg, hogy a lánya meghalt.

  Fotó: Europress - Patrick Kovarik / AFP

  Fotó: Europress - Patrick Kovarik / AFP

  „Egy Excel-táblázat kezelése 130 névvel nem tűnik olyan bonyolultnak" - mondta a bizottság előtt az egyik áldozat lánya. Elmondása szerint a rendőrség ingyenesen hívható száma külföldről, ahol ő éppen tartózkodott, nem volt hívható. 

  A Life for Paris alelnöke a bürokratikus közigazgatásban dolgozók embertelenségére panaszkodott. A nőt a Bataclanban ejtették túszul november 13-án. Mobiltelefonjáról hívta a rendőrséget és suttogva beszélt, hogy ne hallják meg a terroristák, de a rendőrség nem volt hajlandó vele foglalkozni. „Elmagyaráztam, hogy túszul ejtettek, és hogy egy terrorista áll az ajtó mögött. Erre azt válaszolták a telefonban: rendben, de maga most lefoglalja a vonalat az igazán sürgős esetek elől. Majd letették"  - mondta el a nő a képviselők előtt.

  Az áldozatok a nem megfelelő politikai válaszokat és a titkosszolgálatok felelősségét is szóvá tették. „Miért van az, hogy amikor bekapcsolom a tévét vagy a rádiót, kizárólag arról hallok, hogy a terroristák megfoszthatók-e állampolgárságuktól?" - kérdezte a La Belle Équipe nevű kávéház tulajdonosa, amelynek terasza a terroristák egyik célpontja volt. A férfi a támadásban elvesztette gyermeke anyját és a legjobb barátait.

  Szinte valamennyi túlélő azt mondta, hogy elsősorban azt szeretné megérteni, hogyan lehetséges, hogy Franciaországban született és itt felnőtt emberek támadtak honfitársaikra.

  A parlamenti vizsgálóbizottság január elején kezdte meg munkáját és július 14-re készíti el jelentését az állami szervek hiányosságairól.

  A november 13-ai nyolc helyszínen elkövetett merényletekben 130-an haltak meg és több százan sérültek meg. A vizsgálóbizottság szerint a közvetlen pszichológiailag sérülést szenvedők száma eléri a négyezret – írja az MTI.

  Top 16