• Külföld
Faktor

Elengedtek egy teknőst, ami aztán 3 hónap alatt 5500 km-t tett meg

Egy műholdas jeladóval rekordhosszúságú úton követték egy Tajvanon szabadon engedett teknős egészen Indonéziáig tartó útját, az állat közel 5500 kilométert tett meg 94 nap alatt. Korábban nem volt példa arra, hogy ilyen hosszú úton sem veszítették el egy teknős nyomát. A hatóság szerint ez fontos mérföldkő egy kihalás szélén álló állatfaj, a közönséges cserepesteknős megmentése felé vezető úton.

A teknőst 2015 júniusában találták Tajvan tengerpartján partra vetődve olyan sérülésekkel, melyeket a szakértők feltételezése szerint halászháló okozott. Rossz állapotban volt, hátára 46 kagyló tapadt, ami gátolta az úszásban. Nagy mennyiségben öklendezett fel repülőhal-ikrát, algát és műanyagot, emellett tüdőgyulladása is volt.

A 63,5 kilogrammos, 75 centiméter hosszú állat a legnagyobb teknős, amelyet a szigetországban valaha láttak.

Fotó: www.worldwildlife.org

Fotó: www.worldwildlife.org

Miután csaknem 130 napon át ápolták, a 40 évesre becsült teknős meggyógyult. Felszerelték műholdas jeladóval, majd szabadon engedték. Az adatok szerint a Karimata-szoroson átúszva a Belitung-sziget felé haladt. Az erdészeti hivatal szerint az állat átlagosan 2,5 kilométer per órás sebességgel úszott.

A követési adatok szerint az állat még mindig a Belitung-szigeten van, ami azt jelenti, hogy valószínűleg itt kelt ki. A közönséges cserepesteknősök ugyanis visszatérnek arra a helyre, ahol kikeltek, hogy ott rakják le saját tojásaikat

- mondta el az erdészeti hatóság természetvédelmi igazgatója.

A változó időjárás miatt az állatvédőknek idén már 62 alkalommal kellett segíteniük tengeri teknősökön. 

Top 0