• Külföld

Elengedték a párizsi terrortámadás miatt elfogott testvérpárt

A belga hatóságok vasárnap öt embert vettek őrizetbe a párizsi terrortámadások miatt folyó nyomozás keretében. Hétfőn mindannyiukat elengedték. A szövetségi ügyészség szóvivője szerint nem azért mozgósították a rendőrséget, mert azt hitték, hogy elfoghatják Salah Abdeslamot.

A rendőrségi akció, amely során egy testvérpárt vettek őrizetbe, Brüsszel központjában, a Dansaert negyedben volt. Házkutatást végeztek egy ház hatodik emeletén, a lakóknak a kutatás idejére el kellett hagyniuk az épületet.

Eric Van Der Sypt, a szövetségi ügyészség szóvivője azt mondta, hogy a vasárnap elfogott testvéreket azért vették őrizetbe, hogy kihallgassák őket. A rendőrségi akció a november 13-iki párizsi merényletsorozat miatti nyomozás része volt, tehát nem azért mozgósították a rendőröket, mert a körözött Salah Abdeslamot remélték ott elfogni. A belga hatóságok még nem adtak ki részletesebb közleményt a testvérpár kihallgatásáról.

Belga rendőrök. Forrás: Europress - Getty Images/Anadolu Agency

Belga rendőrök. Forrás: Europress - Getty Images/Anadolu Agency

Egy másik brüsszeli városrészben, Laekenben vasárnap éjszaka még két embert őrizetbe vettek, és a testvérpár egy barátját is kihallgatták az éjszaka. Az ügyészség közleménye szerint őket is szabadon engedték.

Salah Abdeslamot körözik, de még nem sikerült elfogni. A magát Yassine Baghlinak is nevező belgiumi születésű férfi ellen Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de még mindig szökésben van. Ráadásul azt sem lehet tudni, hogy Európában van-e még. A férfi egyik testvére, Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a Bataclan koncertteremben, másik testvérét pedig őrizetbe vették a merényletek utáni hétvégén a brüsszeli Molenbeekben.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter a múlt héten azt mondta, hogy a terrortámadások után két nappal már tudták, hogy Abdeslam hol van Brüsszelben, de az éjszakai rajtaütéseket tiltó jogszabály miatt nem kutathatták át a lakást. Így Abdeslamnak volt ideje megszökni. Eric Van Der Sypt is azt mondta: "Okunk volt azt hinni, hogy Salah Abdeslam abban a lakásban tartózkodik, ezért november 16-án reggel 5 órakor házkutatást tartottunk, de nem volt ott".

Top 0