• Külföld
Faktor

Elbúcsúzhatunk ezektől az élelmiszerektől: nem teremnek többé

A klímaváltozás nemcsak a levegő hőmérsékletére van hatással, hanem a növénytermesztésre is.

A világ különböző részein dolgozó kutatók számos élelmiszer eltűnésére számítanak a globális felmelegedés miatt. Olyan kedvenceinktől is búcsút vehetünk majd, mint a csoki és a kávé - írja a Napi.hu a Business Insider Polskára hivatkozva. A felmelegedés sok élelmiszer termelésének környezetét megsemmisíti – a baj tehát mindenkit érinteni fog.

Az egyik kedvelt csemege, amelyet halálra ítélhet a klímaváltozás, az eper. A váratlan fagyok vagy éppen a túl meleg hőmérséklet felborítják a gyümölcs termelésének körülményeit.

Nem lesz több a kedvenc feketénkből.

Nem lesz több a kedvenc feketénkből.

Fotó: Mészáros Annarózsa

EZT IS AJÁNLJUK:

  Hasonló sors várhat az egész világon kedvelt kávéra. Az ausztrál klímakutató intézet arra a következtetésre jutott, hogy 2080-ig minden kávéültetvény kihal a földön, mert nem lesz olyan terület a világon, amely alkalmas lenne a kávécserjék nevelésére.

  A csokoládé szerelmesei is szomorkodhatnak, mivel a szakemberek szerint nagyjából 30 év múlva ez a csemege is eltűnik a világból. A csokoládébab termeléséhez sok vízre van szükség, ha azonban a földi átlaghőmérséklet két fokkal nő, amit 2050-re jósolnak, akkor a kakaóbabot nem lehet majd megtermelni.

  A szójatermesztés globálisan 40 százalékkal csökkenhet 2020-ig. A potsdami klímakutató intézet tudósai szerint a hőmérséklet növekedése gyilkos hatással járhat, amit a rizs, a kukorica és a búza termesztése is megszenved.

  Számos régióban, ahol most borszőlőt termesztenek, túl magas lesz a hőmérséklet ehhez – kérdés, hogy csak a gyümölcs miatt megmarad-e a szőlő termesztése. A csonthéjas gyümölcsök is nagyon rosszul reagálnak a hőmérsékleti ingadozásokra. Lehet, hogy ezeket is el kell felejtenünk.

  Többé ez a finomság sem fog létezni.

  Többé ez a finomság sem fog létezni.

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  A banántermelőknek eddig is sokba került, hogy üzemeltessék a gyümölcs termesztéséhez szükséges nedvességtartó rendszereket. Minél melegebb lesz az időjárás, annál többet kell költeni erre, ám egy ponton a cégeknek lesz elég forrásuk, így lehet, hogy banánról is le kell mondanunk.

  Sokan kedvelik a mogyoróvajat, ám sajnos az ennek alapjául szolgáló mogyoró termesztése is különleges feltételeket igényel. Nem eshet túl sokat az eső, de túl keveset sem, nem lehet túl hideg, de forróság sem. A klímaváltozás a földimogyoró termesztését is lehetetlenné teheti.

  Kommentek:

  Top 16