• Külföld
Faktor

Vészjelzést adott le egy hajó, nem engedik kikötni

Élelemhiányt jelzett a kapitány.

Vészjelzést adott le a vlagyivosztoki kikötő közelében horgonyzó Man Gjong-bong észak-koreai hajó, mert fedélzetén felélték az élelmiszerkészleteket - közölte szerdán Vlagyimir Baranov, az orosz InvesztSztrojTreszt nevű szállítmányozási vállalat vezérigazgatója.

A kapitány vészjelzést adott le, mert elfogyott az élelem. Holnap pedig Észak-Koreában nagy állami ünnepséget rendeznek, a Koreai Néphadsereg alapításának napját tartják

- mondta Baranov, aki szerint 30 észak-koreai tengerész van a hajó fedélzetén. Hozzátette: értesítették a kialakult helyzetről az illetékes szerveket.

A hajó jelenleg a kikötő közelében vesztegel, mert a vlagyivosztoki vámhatóság nem engedte kikötni, ugyanis azt feltételezi, olyan árut szállít, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciós listáján van -írja az MTI. Az észak-koreai Raszon kikötőjéből január 31-én érkezett hajó így nem tud kirakodni, sem árut felvenni.

Baranov ugyanakkor azt állította, hogy a Man Gjong-bong a világszervezet szankciós listáján nem szereplő, hat konténernyi kínai állateledelt szállít. A helyzet rendezését váró hajó február 3-án is vészjelzést adott le, mert elfogyott az üzemanyaga. A hajót másnap feltöltötte egy tankerhajó. Január 23-án a phenjani rezsim vezetése új állami ünnepnapot hirdetett, a Koreai Néphadsereg alapításának napját, amelyet minden év február 8-án tartanak.

Kommentek:

Top 0