• Élet

Feláll a méhek szőre, amikor virágot látnak

Egy új tanulmány megállapította, hogy a méhek szőrei rezegnek a virágok közelében, ez segít nekik a megfelelő növényt megtalálni. Szőrszálaik a virágok elektromos mezőjét érzékelik, így tudják megtalálni a virágport.

A Bristoli Egyetem kutatói szerint más állatok is vannak, amelyek hasonlóan, a statikus elektromosság segítségével tudnak eligazodni környezetükben. A tudósok arra már korábban rájöttek, hogy a poszméhek is képesek érzékelni a virágok elektromosságát. De azt még nem tudták, hogy a folyamat hogyan működik – a megoldásra mostanáig kellett várni.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az új tanulmány szerint a szőrszálak képesek felvenni a statikus elektromosságot, majd üzenetet továbbítani a méhek idegrendszerébe.

A kutatás vezetője, Dr. Gregory Sutton az Independentnek azt mondta, hogy

Nagyon lelkesek vagyunk a felfedezéstől, hogy a méhek apró szőrszálai táncolni kezdenek az elektromos mezők hatására; csakúgy, mint amikor az ember lufit tart a hajához.

Hozzátette:

Sok rovarnak van hasonló szőre, tehát lehetséges, hogy a rovarvilág számos másik tagja is ugyanolyan érzékeny a kicsi elektromos mezőkre.

Sok virág a színeivel és szépségével vonzza az őket beporzó rovarokat, például a méheket is. Az élénk színek és illatok ugyanis felhívják a rovarok figyelmét.

Illusztráció.

Illusztráció.

A kutatások azonban azt mutatják, hogy a virágok a statikus elektromosságot is tudják arra használni, hogy a méhek idegrendszerére hassanak.

Mivel a virágok inkább negatív töltésűek, a méhek pedig inkább pozitív töltésűek, apró kisülés jön létre köztük, amely megmozdítja a méhek szőrszálait. A kutatásban, a tudósok lézert használtak a rezgések mérésére, amelyeket az apró „szikra” okozott. Munkájuk eredményei a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban tették közzé.

Top 0