• Külföld

Véletlenül bebizonyosodott, hogy az angolnák a víz fölött is megráznak - videó

Alexander von Humboldt 200 éves elméletét, amely szerint az elektromos angolnák kiugranak a vízből és megtámadják az őket fenyegető állatokat, egy amerikai tudós véletlenül bizonyította be.

A német természettudós 1800-ben amazonasi felfedező útja során szemtanúja volt, hogy egy csapat ló egy csapat angolnával harcol. Azóta senki sem számolt be hasonló angolnatámadásról, ezért a tudósok feltételezték, hogy Humboldt csak túlzott.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

Kenneth Catania biológus professzor, az amerikai Vaderbilt Egyetem tudósa bebizonyította, hogy az angolnák tényleg kiugranak a vízből, hogy rátámadjanak a nagyobb ragadozókra, amikor azok félig már a vízben vannak.

Az elektromos angolna nevével ellentétben nem valódi angolnaféle, a sugarasúszójú halak osztályába tartozik, csak megjelenése hasonlít a Balatonban is élő Európai angolnához. Hosszúkás teste nagy részét az áramtermelő szervek teszik ki, két, úgynevezett Hunter-szerve a bénító, vagy halálos áramütést hozza létre, Sach-szerve pedig gyengébb kisüléseket kelt.

Catania a felfedezést véletlenül tette, amikor az angolnákat az egyik akváriumból a másikba akarta költöztetni – írja az Independent.

A biológus egy fémkeretes hálót használt az angolnák kiemelésére. Észrevette, hogy az angolnák egy idő után nem próbáltak meg elmenekülni a háló elől, hanem kiemelkedtek a vízből, állukat a markolathoz nyomták, és nagyerejű áramütéseket adtak le.

A következő alkalommal már LED-ekkel ellátott mű krokodilfejet és emberi kart tett az angolnák akváriumába. A krokodilfej és a kar LED-izzói világítani kezdtek, amikor egy angolna áramütést mértek rájuk. Az elektromos angolna végig „támadójának” szorította az állát, így zárta az áramkört a száraz közegben.

Ahogy az elektromos angolna egyre feljebb kúszott, a mérés szerint úgy növelte a csapás erősségét. Mivel a feszültséget és az áramerősséget nem képes testén belül szabályozni, ezért tekergőző mozgásával alakítja az áldozatán átfolyó áramot.

A szakember szerint a felszín feletti támadást az Amazonas vidékén fejleszthette ki a hal. Nyáron a folyó egyes ágai szinte majdnem teljesen kiszáradnak, és ilyenkor szárazföldi ragadozók vadásznak a sekély vizekben. Ellenük védheti magát a módszerrel a felszín fölé emelkedő elektromos angolna.

Catania professzor is megdöbbent a felfedezésen, hiszen elmondása szerint Humboldt történetét bizarrnak találta. Azt mondta:

Miért támadnák meg az angolnák a lovakat ahelyett, hogy arrébb úsznak?

Top 0