• Külföld

Elég volt az elnökből, az előrejelzések szerint

Az előzetes gyorsjelentések szerint Bolívia lakosságának többsége a vasárnapi népszavazáson elutasította, hogy Evo Morales elnök 2020-tól újabb öt évig betölthesse az államfői posztot az országban.

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet exit pollja szerint a választók 52,3 százaléka nemmel szavazott a negyedik elnöki mandátum alkotmányos engedélyezésére, míg 47,7 százalék támogatta azt.

Más felmérések 51-49 arányban jósolják nyertesnek az elutasítók táborát. Morales amikor leadta a szavazatát, még bizakodó volt, és azt mondta, hogy nagyarányú győzelmet aratnak. Az előrejelzések közzététele után azonban már az ellenzék kiáltott győzelmet. Samuel Doria Medina, az ellenzék korábbi elnökjelöltje úgy fogalmazott, hogy kimúlt az a terv, amelynek alapján Bolíviában egypártrendszert hoztak volna létre.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Álvaro García Linera alelnök viszont azt mondta: az előrejelzések azt mutatják, hogy a lakosság véleménye nagyjából egyenlően oszlik meg a kérdésben, és a választók mintegy fele az alkotmány módosítására szavazott.  Katia Uriona, a választást felügyelő bíróság elnöke bejelentette, hogy a népszavazás fennakadás nélkül zajlott, csupán egyetlen szavazóhelyiségből, az ellenzéki fellegvárnak számító Santa Cruz egyik irodájából jeleztek egy kisebb incidenst. Nemzetközi megfigyelők első reakciója is az volt, hogy a választás normális mederben zajlott. A szavazatok 8 százalékának megszámlálása után közzétett hivatalos részeredmények megerősítik a nemmel szavazók győzelmét. Evo Morales, a radikális latin-amerikai baloldal egyik képviselője 2006-ban került hatalomra a szegény néprétegek és az ország lakosságának többségét alkotó indiánok támogatásával, és még a 2014-es választáson is a lakosság 61 százaléka támogatta.

    Top 16