• Külföld

Elárverezik az egykori first lady ékszergyűjteményét

A Fülöp-szigeteki kormány jóváhagyta az ország egykori first ladyje, Imelda Marcos lefoglalt és 21 millió dollárra (5,8 milliárd forint) becsült ékszergyűjteményének bemutatását és elárverezését.

Az ékszereket még 1986-ban foglalták le, amikor Ferdinand Marcos államfő megbuktatása után a család Hawaii-ra menekült. Az egykori diktátor családja több milliárd dollár értékű vagyont halmozott fel.

Az ékszerek között van egy ritka, 25-karátos, hordóformájú rózsaszín gyémánt, amelynek értéke legkevesebb ötmillió dollár, valamint egy gyémántokkal kirakott Cartier tiara, amely ma már többszörösét éri korábban becsült - 30-50 ezer dolláros - árának.

Andrew de Castro, a Marcos-házaspár törvénytelen úton szerzett vagyonának visszaszerzésével megbízott testület tagja elmondta: reméli, hogy még a jelenlegi Fülöp-szigeteki elnök hivatali idejének júniusi lejárta előtt sikerül kiállítani és elárverezni a kollekciót, ekkor ér véget ugyanis a testület megbízatása is.

A Fülöp-szigeteki kormány a múlt héten hagyta jóvá az ékszerek eladását. A gyűjtemény egy részét az elnöki palotában foglalták le, amikor Marcosék elmenekültek, ám ezekért még mindig folyik a küzdelem a bíróságon. A kollekció további darabjait Hawaii-on és a manilai repülőtéren kobozták el.

A Fülöp-szigeteki vezetés korábban a Christie's és a Sotheby's aukciósházat kérte fel a gyűjtemény értékének felbecsülésére – írja az MTI.

Top 0