• Külföld
Faktor

Elárverezik a világ egyik legnagyobb csalójának ékszereit

Gyémántos teniszkarkötő, arany pénzcsipesz és két Patek Philippe óra: ezeket is elárverezik a csaló értéktárgyai közül. A bevétellel áldozatait fogják kárpótolni.

Bernard Madoff az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb csalásának, egy piramisjátéknak kitalálója és kivitelezője. 2009-ben ismerte el bűnösségét a több évtizeden át húzódó csalásban. A piramisjátékkal 17 milliárd dollárt csalt ki befektetőitől. A trükk lényege az volt, hogy Madoff valójában mindig új befektetőktől kapott pénzekből fizetett profitot más befektetőknek.

A csaló Bernad Madoff 2009-ben, mikor elfogták. Fotó: Wikipedia

A csaló Bernad Madoff 2009-ben, mikor elfogták. Fotó: Wikipedia

Az áldozatainak alapot hoztak létre, a február 19-ig tartó aukció teljes bevételét ez a szervezet fogja megkapni. Az órák és a teniszkarkötő kikiáltási ára egyenként 21 250 dollár (körülbelül 6 millió forint) lesz. A Tiffany aranyozott pénzcsipeszre már 380 dollártól (108 ezer forint) lehet licitálni a texasi Gaston and Sheehan aukciós ház honlapján.

Korábban már több, Madofftól és családjától elkobzott értéket eladtak, volt köztük New York Mets dzseki, csizmák és alsónadrágok is. 14 boxeralsóját 2011-ben 200 (56 ezer forint) dollárért vette meg valaki. Madoff 77 éves,  jelenleg 150 éves börtönbüntetését tölti - írja az MTI.

Top 0