• Kultúra
Faktor

Elárverezik a Harry Potter írójának székét

A Heritage aukciósház New Yorkban, április 6-án tartja az árverést, amelyen a hétköznapi külsejű székre is licitálni lehet, a kikiáltási ár 45 ezer dollár vagyis majdnem 13 millió forint.

A bútordarab annak a négy régi, össze nem illő széknek az egyike, amely az akkor súlyos anyagi gondokkal küszködő írónő edinburghi lakásában állt.

Akkor használta, amikor a Harry Potter és a bölcsek kövét, valamint a Harry Potter és a Titkok Kamráját írta. A széket elárverezték korábban többször is, először maga a szerző, aki egy 2002-es jótékonysági aukción 21 ezer dollárt kapott érte, majd az eBay-en 2009-ben, amikor 29 ezer dollárért vitték el. Mielőtt Rowling a Chair-rish a Child elnevezésű gyerekvédelmi célú jótékonysági aukcióra felajánlotta volna a széket, támlájának léceit felirattal dekorálta: "Lehet, hogy nem találsz szépnek, de ne ítélj a látszat alapján."

Arannyal és rózsaszínnel dedikálta is a támla vízszintes lécét, az ülésre körbe pedig ezt írta: "Ezen a széken ülve írtam a Harry Pottert." A keresztléceken Hermione Granger és Ron Weasley, valamint a Hogwarts varázslóiskolabeli házuk, a Griffindor neve is kibetűzhető.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A székhez egy levél is jár, amelyet Rowling gépelt és írt alá a legelső árverés előtt.

    Ez áll benne:

    Kedves új széktulajdonos! Kaptam négy különböző széket 1995-ben, ez volt közülük a legkényelmesebb, ezért lett állandó helye az írógépem előtt, amelyen a Harry Potter és a bölcsek kövét és a Harry Potter és a Titkok Kamráját írtam. Nosztalgikus énem szomorúan int búcsút neki, a hátam azonban nem. J. K. Rowling.

    A jelenlegi eladó egy angol gyűjtő, aki nem szeretné kilétét felfedni - közölte a Heritage.

    Top 16