• Pénz

Eladták Budapest legmagasabb irodaházát

Eladták a Duna Towert, Budapest legmagasabb irodaházát. Az év egyik legnagyobb irodapiaci tranzakciójával szerezte meg a GTC International Group az épületet.

Pénteken a GTC Magyarország bejelentette, hogy megvásárolta a Duna Towert. A magyarországi irodapiac egyik legnagyobb idei tranzakciója volt a vásárlás. A GTC International Group a kelet-közép-európai ingatlanpiac egyik vezető szereplője. A cég az irodaház mostani 81 százalékos kihasználtságát 100 százalékosra szeretné emelni. A kihasználtság érdekében az irodaház teljes műszaki és belsőépítészeti felújítását és átalakítását kezdik el a következő hónapokban.

Forrás: Dunatower.hu

Forrás: Dunatower.hu

A cég nem árulta el a vételárat, de azt elmondták, hogy az megfelel a 7 százalékos bérleti hozamnak a mostani kihasználtság mellett.

Robert Snow, a GTC Magyarország vezérigazgatója közleményt adott ki. Ebben azt írja, hogy a magyar irodapiac a régió többi országához képest néhány éves fáziskéséssel talált magára, a befektetők azonban semmiről sem késtek le. Nő a nagy, prémium kategóriás irodák iránti kereslet, ez pedig új lehetőségeket nyit a bérbeadók előtt is.

A vásárlással a GTC Magyarország irodaportfóliója több mint 118 négyzetméterre nőtt. A cég tulajdonában van a Center PointIrodaház, a GTC Metro és a Spirál is. Robert Snow szerint a Duna Tower megvásárlása a társaság 15 éves üzleti jelenlétének egyik legfontosabb állomása. A vállalat teljesen saját forrásból fedezte a vásárlást.

A Duna Tower az Árpád híd pesti oldalán található. A 2006-ban átadott épület 60 méter magas és 16 emeletes. 315 ezer négyzetméter bruttó bérbe adható területtel és 3 szintes mélygarázsa is van.

Kevés a felső kategóriás irodaházHegedűs Orsolya, a Cushman & Wakefieldnemzetközi ingatlan-tanácsadó vállalat hazai irodájának kutatási vezetője szerint a magyarországi ingatlanpiacon jelenleg hiány van a nagybérlők számára megfelelő A kategóriás irodákból. Szerinte emiatt a fejlesztőknek kedvez a helyzet a piacon. Azt is mondta, hogy 2015 első kilenc hónapjában is aktívak voltak a bérlők a piacon. Ennek köszönhetően a kihasználatlansági ráta 13,5 százalékra, azaz a válság előtti szintre csökkent. Elmondta, hogy 2015 várhatóan rekordév lesz a bérbeadások méretét tekintve.

A kutatási vezető szerint a piacon nincs olyan nagyságrendű fejlesztés, amely kielégítené a növekvő keresletet a prémium irodák iránt. A piaci folyamatok pedig egyre inkább a bérbeadóknak kedveznek, a bérleti díjak is emelkednek.

Top 0