• Pénz
Faktor

Újabb világválság a küszöbön - fel kell készülnünk a "viharra"

A fejlett országok adósságai is egyre növekszenek, egyes országokban a helyzet a második világháború óta nem volt ennyire elkeserítő.

Rekordméreteket öltött a globális eladósodás, már messze meghaladja a 2009-es, a Lehman Brothers amerikai bankcsoport összeomlása utáni szinteket, ami kockázatot jelent a világgazdaságra - erre figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán közzétett jelentésében.

A valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűléséhez időzített tanulmány adatai szerint a világ teljes adóssága 164 ezer milliárd dollárt tett ki 2016-ban, ami a globális bruttó hazai termék (GDP) 225 százalékának felelt meg. A világ adósságállománya 12 százalékkal nagyobb, mint az előző rekord idején, 2009-ben volt, és a növekedés 43 százaléka írható Kína számlájára - írja a Portfolio.

Sürgős cselekvésre van szükség.

Sürgős cselekvésre van szükség.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az IMF arra számít, hogy idén és jövőre is 3,9 százalékkal bővül a világgazdaság, ám a vártnál jobb teljesítmény nem fog örök időkig kitartani, és amikor keményebb idők jönnek, jobb helyzetben lesznek azok az országok, amelyek most csökkentik költségvetési hiányukat.

  Határozott cselekvésre van szükség, hogy erősítsék a költségvetési biztonsági tartalékokat, teljes mértékben kihasználva a ciklikus fellendülést - mutattak rá az alap elemzői.

  Az IMF-et nyugtalanítja, hogy a fejlett országok költségvetési hiánya GDP-jük 105 százaléka körül van, ami a második világháború óta a legmagasabb szint. A feltörekvő országok esetében az 1980-as évek adósságválsága óta nem látott mértékre, 50 százalékra nőtt ez az arány.

  Vitor Gaspar, az IMF költségvetési ügyekért felelős igazgatója a tanulmányt ismertető sajtótájékoztatóján rámutatott: az eladósodás és a jelentős deficitek csökkentik a kormányzatok képességét arra, hogy a költségvetési politika eszközeivel támogatni tudják a gazdaságot, ha kitör a válság.

  "A tapasztalat azt bizonyítja, hogy azok a kormányok a legsikeresebbek, amelyek előre felkészülnek a viharra" - mondta Vitor Gaspar, felszólítva a kormányokat, hogy tegyenek intézkedéseket annak érdekében, hogy ne legyenek gúzsba kötve válság idején.

  Kommentek:

  Top 16