• Belföld
Faktor

Hatalmas sikert értek el a magyar orvosok, először végeztek gyermeken tüdőátültetést

A műtétre a gyerek cisztás fibrózis nevű betegsége miatt volt szükség.

Március végén hajtották végre Magyarország első gyermek tüdőátültetését – számol be a Semmelweis Egyetem oldala. Az átültetés az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) az OOI és a Semmelweis Egyetem együttműködésében valósult meg.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az operációt egy veleszületett genetikai betegséggel, úgynevezett cisztás fibrózisban szenvedő gyermeken végezték el. A rendellenesség az egyik leggyakoribb örökletes betegség, hazánkban négyezerből egy-két embert érint. A cisztás fibrózis fő jellegzetessége, hogy a külső elválasztású mirigyekben létrejövő nyák sűrűbb a megszokottnál.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A sikeres beavatkozásról szerdán sajtótájékoztatón számolnak be. A sajtóeseményen jelen lesz Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója, Dr. Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Központi Intenzív Terápiás Osztály vezetője, illetve Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Mellkasi Központjának vezetője.

    A cisztás fibrózis a külső elválasztású mirigyek kóros váladéktermelésével járó, örökletes betegsége, amely az érintett szervek (tüdő, orr- és melléküregei, hasnyálmirigy, máj, emésztőrendszer, izzadságmirigyek és nemi szervek) jellegzetes másodlagos károsodásához vezet. Főként súlyos légúti és emésztőszervi szövődményeket okoz.

    Kommentek:

    Top 16