• Külföld
Faktor

El akarták hitetni az elnökkel, hogy életben van halottnak hitt gyereke

Bolíviában letartóztattak öt embert, akik azt akarták elhitetni, hogy él Evo Morales házasságon kívül született, ám korábban halottnak hitt gyereke.

Fotó: Europress-Abi-Presidencia-STR/AFP

Fotó: Europress-Abi-Presidencia-STR/AFP

A gyanúsítottak azt ígérték egy szegény családnak, az egykori szerető, Gabriela Zapata rokonainak, hogy fizetik fiuk taníttatását, földet vesznek neki és 15 ezer dollárt adnak a szülőknek, ha a gyerek az elnök "törvénytelen" fiának adja ki magát.

Az 56 éves Evo Morales áprilisban DNS-tesztnek vetette alá magát, miután 28 éves exbarátnője apasági keresetet nyújtott be ellene, azt bizonygatva, hogy 2005-től 2007-ig tartó kapcsolatuk idején fogant közös gyerekük nem halt meg röviddel a születése után - mint azt korábban állította -, hanem él.

Gabriela Zapata nem akarta DNS-tesztnek alávetni magát és a bíróságon bemutatott fiatal fiút, azzal az ürüggyel, hogy az orvosok meghamisíthatják a laboreredményt.

A bíróság májusban arra jutott, hogy nincs bizonyíték Morales apaságára, illetve a fiú létezésére, az ügyészség pedig a hét végén közölte, hogy az elnök összeesküvés áldozata lett exbarátnőjéhez közelállók részéről. A letartóztatottak között vannak a Morales fiának mondott gyerek szülei is - írja az MTI. Az őrizetbe vetteket emberkereskedelemmel, összeesküvéssel és az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolják.

Evo Morales, a radikális latin-amerikai baloldal képviselője 2006-ban került hatalomra a szegény néprétegek és az ország lakosságának többségét alkotó indiánok támogatásával. Az ország első indián elnöke nem házas, de van egy lánya és egy fia két különböző kapcsolatából.

Top 0