• Külföld
Faktor

Hollande: biztosnak kell lennünk, hogy nem lépnek be a terroristák cinkosai az országunkba

Az Egyesült Királyság minden segítséget megad szövetségesének, Franciaországnak a terror elleni harcban – mondta David Cameron a Francois Hollande-dal folytatott megbeszélése után. A francia államfő és a brit miniszterelnök együtt emlékezett meg hétfőn reggel Párizsban a Bataclan koncertterem előtt a 130 áldozatot követelő, november 13-i merényletek  áldozatairól.

A két politikus egy-egy szál rózsát helyezett el a koncertteremnél, ahol három öngyilkos merénylő összesen 89 embert ölt meg. A megemlékezésre elkísérte őket Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere is. Ezt követően ültek le tárgyalni a terror elleni harcról és a szíriai helyzet rendezéséről.

Hollande és Cameron Párizsban tárgyalt (Kép forrása: Europress/STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)

Hollande és Cameron Párizsban tárgyalt (Kép forrása: Europress/STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)

Figyelik az iszlamista harcosokatHollande és Cameron egyetértett abban, hogy szorosabb együttműködésre van szükség a nemzeti titkosszolgálatok között, így hatékonyabban tudnak majd fellépni a terroristákkal szemben. Így szerintük az Iszlám Államtól visszatérő iszlamista harcosok kiszűrése és megfigyelése is könnyebb lesz. A francia elnök szerint az összes EU-tagállam között javítani kell az információk megosztását, ennek érdekében az Uniónak is cselekednie kell. „Biztosnak kell lennünk abban, hogy nem lépnek be terroristák cinkosai az országunkba” – mondta Hollande.

Cameron is bombázni akar SzíriábanA szíriai katonai fellépésről is szó esett a találkozón.

Határozottan támogatom Hollande elnök döntését az Iszlám Állam szíriai bombázásról. Az a határozott meggyőződésem, hogy Nagy-Britanniának is ezt kell tennie

- mondta David Cameron, aki szerint közös veszéllyel állunk szemben, ezért a világnak össze kell fognia a terrorfenyegetettség elleni harcban.

Hollande intenzív diplomáciai hetet kezdett a megbeszéléssel, a világ számos vezetőjével találkozik: kedden Washingtonba utazik, ahol Barack Obama elnökkel találkozik, csütörtökön Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal, vasárnap este pedig Hszi Csin-ping kínai elnökkel vacsorázik. Angela Merkel német kancellárt szerdán fogadja Párizsban.

Hollande szeretné meggyőzni a nagyhatalmakat egy egységes és összehangolt katonai koalíció létrehozásáról a dzsihadisták ellen.

Top 0