• Külföld

Egyre több kisgyerek gyilkol

Az Amerikai Egyesült Államokban állandó vita tárgyát képezi a fegyvertartás és a törvényeinek szigorítása - az engedélyek korlátozása mellett szól az az elborzasztó statisztika is, amelyből az derül ki, hogy egyre több kisgyerek okoz halálos balesetet, mikor megtalálja a szülei fegyverét.

2016 első négy hónapjában összesen 23, három évesnél fiatalabb kisgyerek lőtt úgy fegyverrel, hogy abba valaki belehalt. A tavaly év adataihoz képest ez emelkedést jelent: 2015 április végéig összesen 18 kisgyerek követett el gyilkosságot vagy öngyilkosságot – írja a Washington Post.

Múlt héten egy kétéves kisfiú vezetés közben lőtte hátba Milwaukee-ban az édesanyját, mikor a hátsó ülésen megtalálta a fegyverét. Az eset komoly visszhangot kapott az Egyesült Államokban, mivel az emberek úgy gondolják, hogy

a kisgyerekek ritkán ölnek embert, legyen szó szándékos vagy véletlen esetről.

Valójában azonban az ilyen balesetek sokkal gyakrabban történnek, mint azt az amerikai lakosok hiszik. Csak április 20. után hét olyan eset történt az Egyesült Államokban, mikor egy, két vagy három éves gyerekek lelőtték magukat vagy valaki mást – öt eset halállal végződött.

Egy kétéves indianai kisfiú április 20-án az édesanyja táskájában talált egy pisztolyt, amivel meglőtte magát. Ugyanezen a napon egy egyéves kislány is véletlenül magára lőtt alvó apja fegyverével. 22-én és 26-án egy-egy három éves kisgyerek ölte meg magát az otthonukban talált pisztollyal. A milwaukee-i esettel egy napon, 27-én, majd 29-én egy-egy hároméves karon lőtte magát – az ő állapotukat sikerült stabilizálni, az orvosok szerint túlélik a balesetet.

A tavalyi év statisztikái alapján a Washington Post azt állapította meg, hogy a három év alatti gyerekek körében hetente átlagosan egy olyan eset történt, mikor fegyvert találtak és azzal meglőttek valakit.

Az esetek nagy többségében a gyerekek magukat lövik meg

– ez idén 18 alkalommal történt meg. Ebből

kilenc alkalommal a gyerekek nem élték túl a balesetet.

Abban az öt esetben, mikor valaki másra lőttek, kettő végződött halállal: a milwaukee-i eset mellett februárban egy három éves alabamai kisfiú a kilenc éves bátyját lőtte agyon.

Ezek a számok csak kis töredékét tükrözik azoknak az eseteknek, mikor gyerekek is érintettek a fegyveres erőszakban – a kisebb részvételnek alacsony életkoruk az oka. Egy, a fegyvertartás szigorításáért küzdő csoport adatai szerint idén legalább 77 alkalommal lőttek le véletlenül valakit 18 évnél fiatalabb gyerekek.

A legtöbb alkalommal Georgia államában gyilkoltak a három évnél fiatalabb gyerekek: 2015 januárja óta összesen nyolc halálos baleset történt itt. Ezt követi Texas és Missouri hét-hét esettel, míg Floridában és Michiganben négyszer okozott halált, hogy a gyerekek fegyvert találtak. A halálos balesetek száma az elemzők szerint nem függ össze azzal, hogy milyen sokan élnek az adott területen.

Befolyásoló tényező lehet viszont, hogy az adott államban mennyire szigorúak a fegyvertárolási szabályok, amelyeket többek között a gyerekek védelme érdekében hoznak meg.

Emellett a kulturális körülmények is számíthatnak.

Az elemzők szerint az egyre gyakrabban előforduló halálos esetek is azt sürgetik, hogy szigorítani kéne a fegyvertartási szabályokon.

Top 0