• Élet
Faktor

Egyre több gyereknél jelentkezik a krónikus kimerültség

Aki állandó fáradtságot érez, annak valószínűleg CFS-e (Chronic Fatique Syndrom), vagyis krónikus kimerültség szindrómája van. Eddig ez a betegség ritkaságnak számított.

Az érintettek azt mondják, hogy ezzel a betegséggel lehetetlen normális életet élni, a fáradtság ugyanis hónapokon át tarthat. A krónikus kimerültségnek nincs felismerhető oka, és a sok alvástól, pihenéstől sem szűnik meg. Ráadásul járhat különböző testrészekben érzett fájdalommal is, illetve memóriazavarral.

A krónikus kimerültség főleg a lányokat érinti

A kutatók 5800 16 éves tinédzsert vizsgáltak meg, és megállapították, hogy a 2 százalékuknál jelentkezik a krónikus kimerültség, és ez főleg a lányokra igaz A szegény vagy hátrányos helyzetű családból származó fiataloknál is gyakrabban jelent meg a betegség. A két százalék azt jelenti, hogy minden 50 tinédzserből egy érintett – vagyis minden második iskolai osztályból valaki.

A tanulmányt a bristoli egyetem kutatói készítették a brit Medical Research Council támogatásával. Ez az eddigi legnagyobb tanulmány a gyerekek és fiatalok krónikus kimerültségével kapcsolatban. Az eredmény azonban - a kutatási módszernek köszönhetően - korlátozott. Ugyanis a kutatók a diagnózisra hivatkoztak, amelyeket vizsgálat után az orvosok állítottak ki. Ezt azzal indokolták, hogy a betegséget az orvosok gyakran nem fedezik fel vagy nem kezelik komolyan.

illusztráció

illusztráció

Fotó: Mészáros Annarózsa

Depresszív tünetek is lehetnek

A kutatók mindkét részről szereztek információkat: a szülőktől és maguktól a gyerekektől is. A szülőktől megkérdezték, hogy érezték-e már úgy, hogy a gyerekük fáradt vagy hiányzik belőle az energia. A gyerekeknek pedig azt a kérdést tették fel, hogy volt-e már problémájuk a fáradtsággal, gyengeséggel vagy energiahiánnyal - írja a Welt.

Amikor egy tinédzser, akit a szülei kimerültnek írtak le, a kérdőívet nem töltötte ki, ezt úgy értékelték a kutatók, mint a szülő diagnózisának megerősítését. Ugyanis valószínű, hogy a gyerek túl beteg volt ahhoz, hogy ebben részt vegyen. Ugyanakkor a kutatók olyan fiatalokat is kiválasztottak, akiknek evészavaruk volt, vagy drogoztak, esetleg alkoholproblémájuk volt vagy nagyon sokat sportoltak.

A tanulmány szerint a  fiatalok 2,5 százaléka volt 3 és 6 hónap közötti időintervallumban krónikusan kimerült, 1,9 százalékok pedig több, mint 6 hónapon át volt beteg. Hónapokon át túl fáradtak és gyengék voltak ahhoz, hogy iskolába menjenek, anélkül, hogy tudnák, mi okozza fáradtságukat.

A kutatók megállapították, hogy az érintett fiatalok 67 százalékánál depresszív tünetek is vannak. Arról, hogy vajon a kimerültség vezet depresszióhoz vagy a depresszió kezdődik kimerültséggel, nincsenek adatok, mindkettő lehetséges.

Mindenesetre a kutatók azt mondják, hogy az orvosoknak komolyan kellene venni, ha a gyerek vagy fiatal túl gyenge ahhoz, hogy iskolába menjen. Ugyanis muszáj azt a lehetőséget is figyelembe venni, hogy a gyereknek esetleg krónikus kimerültsége van.

Top 0